Több mint 12 napig tartott tavaly a leghosszabb nyilvánosságra került DDoS támadás

Az elmúlt év utolsó negyedévében jelentős változásokat tapasztalatak a Kaspersky szakemberei a DDoS támadások jellemzőiben. A módszerek egyre kifinomultabbak, a botnetté átalakított tömbösített eszköz-használat egyre sokszínűbb, valamint a támadók egyre nagyobb és fontosabb célpontokat kerestek.

2016 negyedik negyedévében a Kaspersky szerint immár 80 országban észleltek DDoS támadást, míg az előző negyedévben ez a szám csupán 67 volt. A legnagyobb számú áldozattal járó támadás első tíz országa között is változást figyelhető meg: Németország és Kanada váltotta Olaszországot és Hollandiát. A megtámadott első három ország sorrendje: Kína, USA, Dél-Korea. A leghosszabb DDoS támadás rekordideje is megdőlt: 292 órán keresztül tartott, ami 12,2 nap. Szintén a tavalyi évben dőlt meg az egy nap alatt indított támadások száma: november 5-én összesen 1915 támadást regisztráltak világszerte.

Összességében elmondható, hogy az év vége nagyon gazdag volt a DDoS jellegű támadásokban mind a számot, mind az áldozatok típusát tekintve. A támadások a kibertámadás egy új jellegzetességét is megmutatták, ugyanis a támadásokat olyan IoT eszközökről indították, amelyek nem rendelkeznek megfelelő informatikai védelemmel, mint például a Mirai támadás. A Mirai alkotói megalapozták a lehetőséget számos más kártékony programmal fertőzött IoT eszközökből álló botnet támadásokhoz. Az elmúlt évben, különösen az év vége felé, megszaporodtak az alkalmazásokon keresztül érkező behatolások. Az applikációk mögött megbújó támadások sokkal nagyobb kihívást jelentenek, mert a felhasználók valós tevékenységét utánozzák és ez egyre gyakoribb titkosítással járnak, amelyek növelik a kockázat szintjét. A titkosítások jelentősen megnövelik egy DDoS támadás hatékonyságát, hiszen bonyolítják azok kiszűrését a sok “hamis” és jogos kérelem között, mivel ezeket a folyamatokat dekódolni kell.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Horvát pszichiáterek szerint gyógyítható az internetfüggőség

csü febr 9 , 2017
Internetfüggőség-klinikát hoztak létre a zágrábi pszichiátrián, ez az első ilyen intézmény Horvátországban – közölte az N1 horvát kereskedelmi hírcsatorna. Az alkohol-, a szerencsejáték- és a drogfüggők mellett most a technológiai függőséget is gyógyítják a fővárosi kórházban. Irena Rojnic Palavra pszichiáter elmondta, hogy elsősorban olyan fiatalok kezeléséről van szó, akik szinte […]
internet

Friss, ropogós