Az analóg kábeltévézés megszűnésére készít fel az NMHH

Az analóg kábeltévézés megszűnésére hívta fel a figyelmet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), mivel a Magyar Telekom április 1-jétől 145 településen, több tízezer háztartásban megszünteti ezt a lehetőséget és több digitális tévécsomag-szolgáltatást is kivezet. Az analóg kábeltévé-előfizetők előtt három fő lehetőség áll, ha továbbra is tévéznének: maradnak az eddigi szolgáltatónál és az ajánlatok közül választva digitális tévézésre vagy IPTV-zésre váltanak, illetve dönthetnek úgy is, hogy átszerződnek egy másik szolgáltatóhoz, ha van ilyen a lakóhelyükön. A médiahatóság azt javasolják, hogy az előfizetők váltás előtt alaposan ismerjék meg a felajánlott új konstrukciókat, valamint tájékozódjanak arról, van-e a lakóhelyükön más szolgáltató, amelyik az igényeiknek esetleg jobban megfelel (ha nincs, akkor akár szolgáltatás nélkül is maradhat a fogyasztó). Ha az előfizetők a felmondáskor vagy új szerződés megkötésekor esetleg jogsértést tapasztalnak a szolgáltatónál, akkor az NMHH-hoz fordulhatnak – áll a közleményben.

Noha a digitális átállás számos előnnyel jár, érhetik hátrányok is az előfizetőket: elképzelhető, hogy ugyanazért az előfizetési díjért kevesebb csatorna közül választhatnak majd, ugyanannyi csatornáért többet kell fizetniük, vagy ha több készüléken szeretnének tévézni, akkor a digitális vételhez több médiakonverterre (set-top-boxra) lesz szükségük és ezek közül a szolgáltatók csak az elsőt szokták díjmentesen biztosítani. Ha az előfizetőnek digitális kábeltévé-szolgáltatás vételére képes televíziókészülékük van, akkor nincs szükség médiakonverterre a digitális csomagokhoz; csak be kell hangolni az új digitális csatornákat. Az IPTV-szolgáltatáshoz viszont külön technikai berendezés kell – a “sima”, digitális csomagokhoz használt set-top-box nem feltétlenül jó erre -, de mind a hagyományos, mind a modern tévékészülékek alkalmassá tehetők annak vételére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Április 2. az Autizmus Világnapja

hét ápr 2 , 2018
Az Autizmus Világnapja 2007. december 18-án, az ENSZ 62/139-es határozatában április 2-át jelölte ki az Autizmus Világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrum zavarra, amely tízmilliókat érint a Földön. Április 2-án Budapesten 20:00 órától újra a Szabadság-szobor ragyog kéken! Az autista emberek és […]

Friss, ropogós