A német kormány nem tervez általános Huawei-tilalmat

Huawei ZTE Kina USANémetország nem kívánja követni az Egyesült Államokat a kínai távközlési berendezésgyártók általános betiltásában, hanem továbbra is eseti alapon hoz döntéseket.

Berlin és Peking kapcsolata szoros vizsgálat alá került Oroszország ukrajnai inváziója óta, amely feltárta a német gazdaság Oroszországtól való energiafüggőségét, és óvatossá tette a tisztviselőket a Kínától való hasonló kereskedelmi függőséggel kapcsolatban. Németországra különösen nagy nyomás nehezedett, hogy lépéseket tegyen a kínai távközlési berendezések gyártóival szemben, miután az Egyesült Államok Szövetségi Hírközlési Bizottsága a múlt héten megtiltotta a Huawei és a ZTE új berendezéseinek engedélyezését, mivel azok “elfogadhatatlan kockázatot” jelentenek az Egyesült Államok nemzetbiztonságára.

A gazdasági minisztériumi stratégiai dokumentum részletesen ismertette az egyes államokból származó alkatrészek használatára vonatkozó fokozott ellenőrzésre vonatkozó ajánlásokat. A dokumentum megemlíti a Németországban 2020-ban bevezetett jogszabályokat, amelyek magas akadályokat támasztanak a következő generációs hálózatokhoz szükséges távközlési berendezések gyártóival, például a Huawei-jel szemben.

E jogszabály értelmében egyes informatikai komponensek vagy egész vállalatok betilthatók és megbízhatatlannak nyilváníthatók, ha a beszállítók hamis nyilatkozatokat tesznek, nem támogatják a biztonsági auditokat, vagy nem jelentik be vagy nem javítják ki azonnal a sebezhetőségeket. A 104 oldalas stratégiai dokumentum azt javasolja, hogy menjünk egy lépéssel tovább, és tegyük lehetővé a távközlési és informatikai, valamint más kritikus infrastruktúrák, például a közlekedés, a víz- és élelmiszerellátás, valamint az önkényuralmi államok beszállítói által gyártott alkatrészek és termékek betiltását.

Arra a kérdésre, hogy számít-e a szabályok szigorítására vagy akár betiltására Németországban vagy az Európai Unióban, a Huawei pénteken a Reutersnek azt mondta, hogy a konstruktív és tényekre összpontosító párbeszédben bízik. “A hálózatok biztonságos használata független a szolgáltató származási országától, és csak globális szabványok segítségével, az iparág és a szabályozó hatóságok nemzetközi együttműködésében biztosítható” – nyilatkozta a Huawei illetékese.

Michael McCaul képviselő, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának vezető republikánusa szerint Németország “saját és Európa nemzetbiztonságát veszélyezteti” a Huawei-jel kapcsolatos döntésével. “Berlin nem tanult az Oroszországtól való energiafüggőségéből, és ugyanezt a hibát követi el azzal, hogy hozzáférést enged Kínának a távközléséhez” – tette hozzá McCaul.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Ez felháborító: a Twitter elhallgattatta Kanye Westet

hét dec 5 , 2022
A Twitter ismét felfüggesztette Kanye West fiókját, a közösségi médium erőszakra való felhívásra vonatkozó szabályának megsértése miatt. Az előadó ellen pénteki hatállyal azután lépett a közösségi platform, hogy horogkeresztet és Dávid-csillagot egyszerre ábrázoló bejegyzést tett közzé, az “utolsó bejegyzés” megjegyzést hozzáfűzve. Elon Musk, a Twitter tulajdonos-vezérigazgatója megerősítette az intézkedést, amihez […]
Twitter

És még ez is...