3D-központot adtak át a Szegedi Tudományegyetemen

3D nyomtatásA betegekre szabott egyéni gyógyítást, az élettudományi kutatásokat és az oktatást egyaránt szolgáló 3D-központot adtak át a Szegedi Tudományegyetemen. Rovó László rektor közölte: az országban egyedülálló felszereltségű központot több mint 600 millió forint uniós támogatásból, az intézmény saját forrásait is felhasználva alakították ki. A technológia egészségügyi alkalmazási lehetőségei közül az orvosprofesszor kiemelte, hogy 3D-nyomtatással egyénre szabott eszközök – műtéti sablonok, a páciensek igényeihez jobban illeszkedő protézisek – készíthetők igen széles mérethatárok között, mivel csökkenthető a lehetséges komplikációk esélye. Geretovszky Zsolt, a projekt szakmai koordinátora elmondta, a 3D-nyomtatás, más néven az additív gyártás technológiája már 38 éves, de az elmúlt évtizedben vált széles körben elterjedtté.

A központban három professzionális 3D-nyomtatót helyeztek üzembe, így fémből, műanyagból és rövidesen élő szövetekből is képesek tárgyak előállítására. Hat asztali nyomtató elsősorban az oktatást szolgálja, emellett beszereztek akár 20-40 mikrométeres felbontású 3D-szkennereket, a tervezést és az eszközök vezérlését végző munkaállomásokat, valamint az elkészült tárgyak ellenőrzését végző eszközöket – tudatta. Az előállítandó tárgyak digitális modelljét 3D-tervezőprogrammal, szkennerrel vagy élő minta esetén képalkotó eljárásokkal – CT-vel, MR-rel – állítják elő. A modellt szeletekre bontják, majd a nyomtatókban rétegről rétegre állítják elő a testet akár húsz mikrométeres részletgazdagsággal – mondta Geretovszky.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Pénzszagra gyűl... Elképzelhetetlen forrás fog rendelkezésre állni a digitalizációra

sze márc 24 , 2021
A digitalizáció az új uniós költségvetési időszak egyik kiemelt területe, Magyarország a 2021-2027-es időszakban az európai uniós tagországok közül várhatóan a hatodik legtöbb forrást kapja – derül ki a Századvég Gazdaságkutató Zrt. digitális üzletága által készített legfrissebb elemzésből. A Századvég 2021. februárban aktualizálta átfogó elemzését a magyarországi digitális ökoszisztéma fejlesztésére […]
Dolláreső