15 milliós mentőövet kap a francia Libération

LibérationDaniel Kretinsky cseh milliárdos, a francia CMI médiacsoport tulajdonosa kisegíti 15 millió euróval a veszteségessé vált Libération című francia baloldali lapot, amíg az ismét nem tudja eltartani önmagát, várhatóan 2026-ban.

A cseh üzletember, aki immáron három éve több mint 13 százalékos tulajdonosa a vezető francia napilapnak, a Le Monde-nak, 14 millió eurós hitellel négy évre szavatolja a Libération finanszírozását – derül ki a baloldali lap tulajdonosának, a Presse Indépendante (PI) nevű cégnek a közleményéből. Ezenkívül Kretinsky vállalta, hogy alapítványán keresztül egymillió eurós adománnyal és részvételével az igazgatótanácsban támogatja a Libération tulajdonosának fő részvényesét, az FDPI médiaalapot – jelezte Denis Olivennes, a Libération igazgatója a lap munkatársainak küldött üzenetében.

A közlemény szerint a CMI francia médiacsoport által nyújtott hitellel lehetővé válik a példányszám jelentős növekedése ellenére még mindig deficites Libération veszteségének fedezése, a lap függetlenségének megőrzése mellett, a tulajdonos, az FDPI irányítása alatt. Az FDPI üdvözölte “egy új színvonalas partner” érkezését, akiben “a megbízható garanciát” látja az újság jövőjét illetően. Kretinksy is örömének adott hangot a közlemény szerint amiatt, hogy részt vehet “egy független, és a demokratikus közbeszédhez elengedhetetlen újság megőrzésében”.

Az üzleti terv szerint a Libération eredetileg 2020-ra, majd 2023-ra tervezte, hogy ismét egyensúlyba kerül, de végül 2026-ra halasztotta az időpontot, a reklámbevételeknek a vártnál lassúbb növekedése miatt, amelyet a koronavírus-járvány is negatívan érintett. A veszteségek csökkentését a munkavállalók számának tíz százalékos növekedése is nehezítette. A lap forgalma 2021-ben tíz százalékkal emelkedett, s elérte a 31,5 millió eurót, a veszteségét pedig 7,9 millió euróra csökkentette a 2020-as 12,3 millió euróról.

A cseh milliárdos 2018 óta önálló médiabirodalommal és jelentős energetikai csoporttal is rendelkezik Franciaországban; felvásárolta a Lagardere Active médiacsoport magazinjait, köztük az emblematikus Elle-t, a Marianne című politikai hetilapot, a Le Monde 13 százalékát és a legnézettebb kereskedelmi francia televízió, a TF1 több mint öt százalékát.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Egyre népszerűbb az arcképes azonosítás

csü szept 22 , 2022
Egyre többen regisztrálnak a közigazgatásban tavaly bevezetett, személyes megjelenés nélkül is igénybe vehető arcképes azonosítás szolgáltatásra – tudatta a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. A NISZ videótechnológiára épülő szolgáltatása nagy segítséget jelent a mozgásukban korlátozott vagy külföldön tartózkodó magyar állampolgárok számára. Az arcképes azonosítás teljeskörű ügyintézést tesz lehetővé számítógépről, tabletről […]
arcfelismerés