Szuperszámítógép: még gyorsabb lesz a leggyorsabb

serverKorszerűsítik a világelső szuperszámítógépet, amely így a korábbinál is gyorsabb lesz – jelentette be a kínai Nemzeti Szuperszámítógép Központ. A Tienho-2 (Tejút-2) szuperkomputer továbbfejlesztése két lépcsőben valósul meg. Nyáron az alaprendszert frissítik, amelynek köszönhetően a szerkezet átlagos számítási sebessége a jelenlegi 54-ről másodpercenkénti legalább száz petaflopra nő majd. Ez azt jelenti, hogy minden egyes másodpercben százezer milliárd számítás elvégzésére lesz képes. A frissítés szeptember elejéig tart, ám a Tienho-2 ez idő alatt is üzemben marad és továbbra is képes lesz magas szintű számítási és elemzési feladatok megoldására.

A korszerűsítés második lépcsője jövőre következik, az a számítógép hardverét érinti. Akkor a számítógép “agyát” műtik, annak egy részét kínai gyártású chipekre. A Tienho-2-t a közép-kínai Csangsa városában lévő Kínai Haditechnológiai Egyetem szakemberei fejlesztették ki, a gép jelenleg a dél-kínai Kuangcsou városának szuperszámítógép-központjában van. A kínai szuperszámítógép elsősége vitathatatlan: csaknem kétszer gyorsabb a második helyen álló, amerikai fejlesztésű Titannál — írja az MTI.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Életfogytiglan hang- és videofelvételek terjesztéséért

hét júl 14 , 2014
Terrorizmussal kapcsolatos hang- és videofelvételek terjesztéséért 32 embert ítélt négy év börtöntől életfogytig terjedő szabadságvesztésre az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm terület hét bírósága – jelentette a kínai állami médiára hivatkozva az MTI. A gyanúsítottakat szélsőséges vallási tartalmú és terrorizmussal összefüggésbe hozható hang- és videofájlok letöltésében, valamint okostelefonjaikon és számítógépeken való tárolásában […]
börtön