Nem találják a Rimaszombatnál felrobbant meteorit darabjait

vas meteoritSikertelen volt az első meteoritkereső akció a Szlovákiai málnapataki vízduzzasztónál, a Poltári járásban.

A tudósok számításai szerint a múlt héten a környéken csapódtak be egy meteorit darabjai – közölte Juraj Tóth csillagász, a Komenský Egyetem Matematikai, Fizikai és Informatikai Karának munkatársa. A szakértők diákokkal és a besztercebányai, valamint a garamszentkereszti csillagvizsgáló munkatársaival kutatták át a környéket július 31-én és augusztus 1-jén. Tóth elmondta, ez volt az első, terepfelmérő kutatás, és folytatják a meteoritdarabok keresését.

Mindezt meglehetősen nehezíti az erősen tagolt, erdővel sűrűn benőtt terep, amelynek átfésülése során nem használnak fémdetektort. „A friss becsapódások után a leghatékonyabb szabad szemmel kutatni annak nyomai után. Rajokban haladva, lépésről lépésre haladunk, és GPS-térképet is használunk” – mondta Tóth.

Az egyetem folytatja a keresést, és az emberek segítségét is kéri ehhez, főleg a környéken élők és a hétvégi házak tulajdonosai lehetnek a segítségére. „Ugyanakkor rossz tapasztalataink is vannak ezzel, sokan szeretnék pénzzé tenni, ha ilyesmire bukkannak. A törvények azonban világosan fogalmaznak, a ritka ásványi leletek és meteoritdarabok az állam tulajdonát képezik, a megtaláló pénzjutalmat kaphat” – tette hozzá Tóth.

A július 24-én becsapódó meteorit, úgynevezett nappali bolida darabjai a Cseh Tudományos Akadémia Csillagászati Intézetének számításai szerint a málnapataki vízduzzasztó környékén, az Ipoly (Ipeľ) felső folyásánál szóródhattak szét egy 12 kilométer hosszú, egy kilométer széles sávban. A legnagyobb meteoritdarab akár két kilogrammos is lehet, de csupán néhány grammos darabok is a földre hullhattak — írja a szlovák nemzeti hírügynökség, a Tasr.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Bosch: megújultak az eBike-kerékpárok

hét aug 7 , 2023
Nagyobb biztonság, könnyebb és csendesebb meghajtások, kisebb akkumulátorok – ez csak néhány a számos újdonság közül, amelyet a Bosch a Smart System rendszerrel ellátott eBike kerékpárokhoz nemrég bemutatott. „A Bosch Smart System az eBiking digitális jövőjét jelképezi, fejlesztéseinkkel friss inspirációt szeretnénk adni az eBike-osok számára, ezért a moduláris Smart System […]
Bosch eBike ABS rendszer

És még ez is...