“Nagy Testvér” törvény: megszűnt a joghézag

nsa, magnoRomániában is bírói felhatalmazáshoz kötötték a távközlési cégek által kezelt személyes adatokhoz való hatósági hozzáférést: az erre vonatkozó törvénymódosítást szerdán fogadta el nagy szavazattöbbséggel a bukaresti képviselőház. A kommunikáció megfigyelését szabályozó korábbi jogszabályok – amelyeket a román sajtó “Nagy Testvér” törvényekként emlegetett – alkotmányellenesnek bizonyultak. A szerdán elfogadott törvény szerint a telefon- és internetszolgáltatóknak kizárólag bírói felhatalmazás esetén kell kiadniuk 48 órán belül valamely felhasználó személyi adatait, a hívás helyét és az adatforgalom többi paraméterét az azokat igénylő nemzetbiztonsági vagy bűnüldöző szerveknek.

A korábbi, 2006-ban elfogadott adatvédelmi törvény nem korlátozta ezek hozzáférését a távközlési szolgáltatók által kezelt személyes adatokhoz. A szolgáltatóknak három évig kell tárolniuk és igény esetén a hatóságok rendelkezésére bocsátaniuk előfizetőik hívásainak, illetve levelezésének minden adatát, a tartalom kivételével.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Kutatók éjszakája: geoinformatikai bemutató az Aquincumi Múzeumban

csü szept 24 , 2015
Geoinformatikai bemutató, kézműves foglalkozás és tárlatvezetés is várja az érdeklődőket szeptember 25-én a budapesti Aquincumi Múzeumban a Kutatók éjszakáján. A látogatók Láng Orsolya és Tóth Farkas Márton régészek vezetésével tekinthetik meg 16, 18 és 20 órától a Spakli, ecset, lézerszkenner című kiállítást, ahol többek között az ásatásokat segítő eszközökkel és […]