Megérkezett Magyaroszágra az első Bitcoin-automata

bitcoinHétfőn átadták Magyarország első bitcoin-automatáját a budapesti Anker Klubban — számolt be a privatbankar.hu. Az új automata abban segít, hogy bitcoint tudjunk vásárolni. Eddig Magyarországon ennek nem volt igazán csatornája, bár az EU-n belüli SEPA-átutalások segítségével viszonylag könnyen lehet német bitcoin-tőzsdékhez hozzáférni. Magyarország első Bitcoin pénzváltó automatája a piacvezető Lamassu terméke, és itthon az Octarine Labs jóvoltából kezdi meg működését – mondták el. A készüléket bemutató szakember elmondása szerint rengeteg, a piacon levő automatát kipróbált, de ez volt a leginkább felhasználóbarát, könnyen kezelhető modell. A váltási árfolyamot a szlovén-angol közös tulajdonú, Bitstamp online tőzsde alapján kalkulálja a készülék, de az üzemeltetők tervezik, hogy más Bitcoin-tőzsdék árait is bevezetik majd a rendszerbe, így mindig a legkedvezőbb áron válthatunk. A Bitstamp az egyik legbiztonságosabb tőzsde, nem volt még sikeres hacker-támadás áldozata, és a hivatali ellenőrzések sem találtak még semmi kivetnivalót működésében, ellentétben néhány más, hírhedt online pénzváltóval.

Varga István, a Magyar Nemzeti Bank májusban leköszönt felügyelőbizottságának tagja szerint a bitcoin-automata felállítása Budapesten százszor fontosabb a magyar pénzügyi rendszer szempontjából, mint azok a perek, amik most az állam és a bankok között folynak. Már régen el fogjuk felejteni a pereket, de bitcoint még használni fogunk. Ma a bankrendszer azokat az utóvédharcokat folytatja, amelyekkel megpróbálja a hatalmát fenntartani – mondta Varga. A bankrendszer folyamatosan megkérdőjelezi a bitcoin létjogosultságát. Például a kábítószer-kereskedelemmel hozzák összefüggésbe, holott a kábítószerek leginkább dollárért cserélnek gazdát, szinte minden dollárbankjegyen kimutatható a kokain. Még sincs senkinek sem esze ágában ezért betiltani a dollárt – jelentette ki a pénzügyi szakember.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Csak ésszel a dolgok internetre kötésével!

ked aug 26 , 2014
Ha egy eszköz kapcsolódni tud az internethez, akkor azt fel is lehet törni. Az Internet of Things elterjedése (IoT, „a dolgok internete”) nemcsak azt jelenti, hogy minden eddiginél több dolgot csatlakoztatunk közvetett vagy közvetlen módon az internetre, hanem azt is, hogy ezek az eszközök most a biztonsági fenyegetések fő célpontjaivá […]

Friss, ropogós