Magyar diák nyerte az egyetemisták nemzetközi matematikaversenyét

Gáspár AttilaAz ELTE matematika alapszakának végzett diákja nyerte a 28. International Mathematics Competition for University Students (IMC) elnevezésű, egyetemisták számára megrendezett nemzetközi matematikaversenyt. Gáspár Attila 590 diák közül végzett az első helyen és egyedüliként vehette át a verseny kiemelt első díját, a Grand Grand First Prize-t — közölte az ELTE. Az egyetem közleménye szerint a járványhelyzet miatt immár második alkalommal online megszervezett matematikaversenyt hagyományosan Bulgáriában, Blagoevgradban rendezik meg minden évben, és az utóbbi időben az egyetemisták egyik legrangosabb nemzetközi versenyévé nőtte ki magát. A megmérettetésen két egymást követő napon kellett a versenyzőknek négy-négy feladatot megoldaniuk ellenőrzött körülmények között, majd a szkennelt megoldásokat elektronikusan töltötték föl a verseny szervezői által megadott címre.

A versenyen a lehetséges 80 pontból Gáspár 70 pontot kapott, és ezzel jócskán megelőzte a második helyen végzett, 65 pontos szentpétervári és a megosztott harmadik helyen végzett, 60 pontos orosz, holland, izraeli és lengyel versenyzőket. A közleményben kiemelték még Matolcsi Dávid teljesítményét is, aki 56 ponttal a megosztott 11-15. helyen végzett. A 113 csapat – egyéni pontszámok alapján számított – versenyét a Szentpétervári Állami Egyetem csapata nyerte, második lett az izraeli „válogatott”, harmadik helyen pedig a krakkói Jagelló Egyetem csapata végzett. Az ELTE két öttagú csapata közül az A csapat az 5., a B csapat pedig a 7. helyet szerezte meg. A csapatot Ágoston Tamás, az ELTE Matematikai Intézet doktorandusza vezette, a verseny egyik fő szervezője pedig idén is Kós Géza, a Matematikai Intézetének adjunktusa volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A márciust leszámítva hasított az Euronics

ked aug 10 , 2021
ShareTweetPinShareAz Euronics üzlethálózat árbevétele az első fél évben – a márciusi zárva tartást nem számolva – húsz százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, annak köszönhetően, hogy jelentősen nőtt a kereslet a műszaki cikkek iránt — közölte az üzlethálózatot Magyarországon üzemeltető Vöröskő Kft. Ráadásul a webshop által termelt bevételek […]
Euronics kupon

És még ez is...