Létrejött a Digitális Magyarország Ügynökség

Digitális Magyarország ÜgynökségLétrejött a Digitális Magyarország Ügynökség (DMÜ), szeptembertől 11 állami informatikai társaság és egy költségvetési szerv került négy minisztériumtól mintegy ötezer dolgozóval az újonnan megalakult szervezethez — jelentette be Guller Zoltán vezérigazgató.

Közölte, hogy négy kiemelt projektet indítanak el, az egyik a digitális állampolgárság megteremtése 2023-ban. Mint elmondta, az azonosításhoz nem lesz szükség személyi igazolványra, amit lehet, mobiltelefonon keresztül el lehet intézni. Az a cél, hogy 2026-ig megvalósulhasson a digitális azonosíthatóság, és mindent el lehessen intézni digitálisan. A jövőben a DMÜ látja el az e-közigazgatással, az informatikával, az e-közigazgatási és informatikai fejlesztések egységesítésével, a kormányzati célú elektronikus hírközlési tevékenységgel, valamint a közigazgatási informatika infrastrukturális megvalósíthatóságának biztosításával kapcsolatos állami feladatokat.

“Új időszámítás kezdődött a kormányzati informatika területén világos célokkal, ügyfélközpontú hozzáállással” – fogalmazott Guller. Év végéig átvilágítják a társaságokat, sok párhuzamosság miatt új rendszert alakítanak ki, sikeres külföldi példák alapján. Elmondta: nyolc hónap alatt megvalósul az új működési rend. Jelenleg több mint 30 stratégia érinti az állami informatika területét, a tervek szerint egyetlen stratégia lesz majd, ezt év végéig kialakítják – sorolta, jelezte: számos kérdésről nyilvános konzultációt terveznek majd indítani.

Vizsgálják a kormányzati felhőstratégiát, az adatvezérelt állami intézményrendszer megvalósítását. Az egyik legfontosabb cél, hogy ügyfélbarát legyen a közigazgatás, könnyű, logikus ügyintézés érdekében a meglévő mintegy 1300 applikációt ügyfélközpontúvá alakítva. Hangsúlyos szerepet kap az adatalapú kormányzás – mondta. Az államnál rendkívül sok adat áll rendelkezésre, amiből lehet döntést hozni és előkészíteni, ezt kiemeltnek nevezte.

A DMÜ működését a Miniszterelnöki Kabinetiroda, azaz Rogán Antal, a a miniszterelnök kabinetfőnöke felügyeli, a működés racionalizálása érdekében a DMÜ egyfajta ernyőszervezetként tevékenykedik majd.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Magyar fiatalok is részt vesznek az EU Fiatal Tudósok Versenyén

ked szept 13 , 2022
Magyarországot a hazai Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny első helyezettjei képviselik a 33. EU Fiatal Tudósok Versenyén szeptember 13-18. között a hollandiai Leidenben – közölte a Magyar Innovációs Szövetség. A közleményben ismertetik, hogy az európai versenyre a helyi országos megmérettetéseken sikeresen szereplők juthatnak ki, az idén 65 ezer fiatal […]
gyermektudós