Hackertámadások miatt magyarázkodik Putyin szóvivője

Dmitrij PeszkovNem tartott rendkívüli televíziós és rádiós beszédet Putyin hétfőn, az egyes hálózatokon megjelent videó hackertámadás eredménye – jelentette ki Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője.

„(Beszéd) biztosan nem volt. Néhány régióban valóban történt hackertámadás. Konkrétan tudom, hogy hackertámadást követtek el a Mir rádió és néhány hálózat ellen. Mostanra mindezt leállították, a helyzetet rendezték. A szolgálatok vizsgálatot indítottak” — mondta a Kreml szóvivője.

A Rigában szerkesztett Meduza ellenzéki portál közölte, hogy az oroszországi Rosztov, Belgorod és Voronyezs megyében több rádió hétfőn olyan „Putyin-beszédet” sugározott, amely szerint „ukrán csapatok hatoltak be” az országba, ami miatt az érintett régiókban „hadiállapotot hirdettek ki”. A bejelentés a lakosságot Oroszország belsejébe való evakuációra szólította fel, és azt állította, hogy „általános mozgósítás” következik. A Meduza idézte a Belgorodi megye operatív törzsét és a voronyezsi regionális kormányt, amely közölte, hogy „rádiófrekvenciákat törtek fel”, pánikkeltés céljával.

Az ukrajnai háború kezdete óta az orosz rádióállomások és tévécsatornák több régióban közöltek már a műsorukba kívülről bejuttatott híreket és bejelentéseket, arra is volt példa, hogy hamis légiriadót hirdettek ki. A hatóságok akkor is hackertámadásról számoltak be, de arról nem érkezett bejelentés, hogy az elkövetőket azonosították volna. Oleg Krjucskov, a 2014-ben elcsatolt Krím régióvezetőjének tanácsadója vasárnap közölte, hogy a félszigeten több kábelszolgáltató adását feltörték. Ezeknél a jeladást felfüggesztették, a felszíni televíziós műsorszórás viszont zavartalan.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Július 1-től nagyot kell csökkennie az inflációnak

sze jún 7 , 2023
Július elsején indul az online árfigyelő adatbázis. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH), a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) és az Igazságügyi Minisztérium (IM) által létrehozott munkacsoport – az Agrárminisztérium képviselőivel együtt – egyeztetett azokkal a kiskereskedelmi láncokkal, amelyek kötelezően csatlakoznak majd az online árfigyelő adatbázishoz. At egyeztetésen elhangzott: a rendszer készen áll a […]
Rigó Csaba Balázs GVH

És még ez is...