Az Európai Parlament leszavazta az új, egységes szerzői jogi szabályozás tervezetét

Európai ParlamentSzűk többséggel leszavazta a sokak által bírált szerzői jogi szabályozási tervezetet csütörtök délután az Európai Parlament (EP) plenáris ülése, az ügy így visszakerül további egyeztetésre a testület illetékes szakbizottságához.

Az EP jogi bizottsága június 20-án fogadta el nagy port kavaró jelentését, amelynek értelmében automatikus szűrésre köteleznék az internetes tartalommegosztókat, és arra, hogy szigorúan minden olyan tartalmat töröljenek, amely valamilyen formában szerzői jogi védelem alá esik. Sokak szerint a világháló cenzúrázásához vezethetne a jogszabály alkalmazása. Amennyiben a plénum jóváhagyta volna a jelentést, akkor ez lett volna az Európai Parlament hivatalos tárgyalási mandátuma az Európai Bizottsággal és a tagállamok kormányait tömörítő tanáccsal folytatott egyeztetéseken. A képviselők azonban végül 318:278 arányban leszavazták az egész dokumentumot Strasbourgban, s visszautalták a kérdést újratárgyalásra. Az EP eljárási szabályzata szerint ha a képviselők legalább tíz százaléka kifogást emel az ellen, hogy az intézményközi tárgyalások a bizottsági álláspont alapján kezdődjenek meg, akkor a plenáris ülésnek kell döntenie a kérdésben. Az ügy várhatóan szeptemberben kerül ismét napirendre az Európai Parlamentben.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Artisjus: csalódottak a szerzők, de nem adják fel

vas júl 8 , 2018
ShareTweetPinShareAz Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület csalódottságának adott hangot amiatt, hogy az Európai Parlament (EP) elutasította az évek óta vitatott szerzői jogi irányelvről benyújtott szabályozási tervezetet, de nem adják fel az internetes jogdíjakért folytatott harcot. Közleményük szerint az EP annak dacára nem szavazta meg a tervezetet, hogy két évnyi […]

És még ez is...