Artisjus: csalódottak a szerzők, de nem adják fel

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület csalódottságának adott hangot amiatt, hogy az Európai Parlament (EP) elutasította az évek óta vitatott szerzői jogi irányelvről benyújtott szabályozási tervezetet, de nem adják fel az internetes jogdíjakért folytatott harcot.

Közleményük szerint az EP annak dacára nem szavazta meg a tervezetet, hogy két évnyi egyeztetés után az illetékes jogi szakbizottság és 39 ezer európai, köztük kilencszáz magyar művész egyhangúan támogatta a benyújtott javaslatot. “Ellenkező eredmény esetén jelentős lépést tehettünk volna afelé, hogy a YouTube-hoz hasonló profitorientált tartalomszolgáltatók tisztességesen fizessenek a náluk elérhető tartalmak alkotóinak” – jelentette ki Tóth Péter Benjamin, az Artisjus üzleti transzformációs igazgatója. Mint a közleményükben rámutatnak, a 13. cikk szabályozásának nem a tartalmak szűrése lett volna a lényege, hanem az, hogy a kötelezettségek egyenlően terheljék a platformszolgáltatókat és a már most is jogdíjat fizető, jogszerűen működő olyan streamingszolgáltatókat, amilyen a Spotify vagy a Netflix is. Az európai alkotók szervezete, a GESAC Európa döntéshozóinak címzett nyílt levelét eddig 39 455 művész írta alá. A petíció magyar támogatói között van például Palya Bea, Geszti Péter és Malek Miklós is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Megtörtént az MKB Bank digitális átállása, lehetnek még gondok

vas júl 8 , 2018
Az előzetes terveknek mindenben megfelelően, június 29. és július 5. között megtörtént az MKB Bank teljes körű digitális átállása – közölte a pénzintézet. A tájékoztatás szerint az MKB Bank új digitális alaprendszeréhez kapcsolódó szolgáltatások a következő időszakban lépcsőzetesen épülnek be a pénzintézet napi, operatív működésébe, ezért valószínűsíthető, hogy az ügyfélérdeklődés […]

Friss, ropogós