Az Európai Bíróság vizsgálja az ACTA-t

Európai UnióAz Európai Bizottság február 22-i ülésén úgy döntött, hogy a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodást (ACTA) az Európai Unió Bírósága elé terjeszti. A bíróság vizsgálata arra irányul majd, hogy a megállapodás összeegyeztethető-e az Európai Unió (EU) által biztosított alapjogokkal, így különösen nem sérti-e a szólás- és információs szabadságot, valamint az alapvető adatvédelmi előírásokat.

Az ACTÁ-t, a hamisításról és az online szerzői jogok megsértéséről szóló, vitatott megállapodást eddig harminc ország írta alá. Az elkövetkező hónapokban az Európai Parlament akár jóváhagyásával, akár elutasításával dönthet a sorsáról az EU-ban.

A hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás célja a szellemi tulajdonjogok hatékonyabb érvényesítése nemzetközi szinten. Sok ország aggódik amiatt, hogy gazdaságukat nagy károk érik a hamisítás és a kalózkodás miatt. Az OECD 2005-ös becslése szerint a hamisított és kalóz termékek nemzetközi kereskedelme elérte a kétszázmilliárd dollárt, a digitális termékek nélkül.

A kritikusok attól tartanak, hogy a megállapodás a nagyvállalatok érdekeit előnyben részesítené az állampolgári jogok rovására, és az online szférában való esetleges alkalmazását az emberek magánéletére és emberi jogaira nézve fenyegetőnek tartják. Ezenkívül a tárgyalásokat elítélték az átláthatóság hiánya miatt, mivel a civil társadalmi csoportok és a fejlődő országok nem vettek részt a folyamatban.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Új, higanymentes monitor az Acertől

csü febr 23 , 2012
Az Acer egy 27 collos monitort dobott a piacra. A S271HL fantázianevű monitor, egy energia-hatékony és környezetbarát LED monitor, amely fehér LED technológiával készült, ami nem tartalmaz olyan veszélyes anyagokat, mint higany vagy halogén gázok. Továbbá a hagyományos CCFL kijelzőkkel összehasonlítva, az S273HL képes az áramfogyasztást is csökkenteni akár 68 […]
ZX-81

És még ez is...