A hackerek nem lankadnak

biztonsagA statisztikák azt mutatják, hogy a hackerek érdeklődése a közösségi hálózatok iránt nem lankad. A Kaspersky Security Network adatai szerint 2013-ban a Kaspersky Lab termékei több mint hatszázmillió esetben akadályozták meg, hogy a felhasználók hamis adathalász weboldalakat látogassanak meg, és ezeknek az oldalaknak több mint 35 százaléka közösségi hálózatokat utánzott. A kutatás ugyancsak megállapította, hogy a felhasználók 40 százaléka kapott már olyan gyanús üzenetet, amelyben arra kérték, kövessen egy ismeretlen hivatkozást vagy töltsön le egy potencionálisan rosszindulatú fájlt, továbbá a felhasználók 21 százaléka kapott már olyan, állítólagosan egy közösségi hálózat által küldött e-mailt, amellyel bejelentkezési adatait próbálták megszerezni.

A gondatlan felhasználói viselkedés kellemetlen következményekkel járhat. A kiberbűnözők gyakran fésülik át a közösségi hálózatokat a véletlenül közzétett információk után kutatva. Ez segítségükre lehet bűncselekmények elkövetésekor: így például az e-mail-címek felhasználhatók csalásokhoz, míg más információk segítségével jelszavak törhetők fel, vagy meghatározható egy felhasználó tartózkodási helye. Ha pedig hozzáférnek egy felhasználói fiókhoz, további lehetőségekhez jutnak: rosszindulatú hivatkozásokat és fájlokat küldhetnek az áldozat ismerőseinek, személyes adatokat lophatnak el, amelyeket később a feketepiacon értékesíthetnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Jön az Olvasás Éjszakája, lassan, de készül a Magyar Telekom közösségi e-regénye

vas okt 5 , 2014
Az október 18-án megrendezendő Olvasás Éjszakája eseményre a Magyar Telekom egy közösségi e-könyvvel készül. Az akció célja, hogy közelebb hozza az írót az olvasóhoz és az olvasókat az alkotáshoz. A közös alkotómunka során Ungvári Tamás és Kelecsényi László szerzőpáros végigvezeti az érdeklődőket az e-könyvírás folyamatán — miközben az olvasók menet […]

És még ez is...