A kihangosított mobiltelefon is veszélyes

sofor-mobilA kihangosított mobiltelefon ugyanúgy elvonhatja a sofőr figyelmét, mintha egy kézben tartott készülékbe beszélne – állapították meg szakemberek. Az angliai Sussex-i Egyetem kutatóinak tanulmánya húsz férfi és negyven női önkéntes bevonásával készült, akiket autószimulátorokba ültettek – írta a BBC News. A résztvevők egy csoportja zavartalanul “vezethetett”, míg a másik két csoport tagjainak a szimulátortól kilencven centiméterre lévő hangosbeszélőből jövő férfihangra kellett figyelnie. Azok a résztvevők, akik párbeszédbe elegyedtek a hanggal, majdnem egy másodperccel később reagáltak olyan történésekre, mint hogy egy gyalogos lelépett a járdáról, rossz sávba tévedt autó szembejött velük, vagy parkoló jármű tűnt fel az útkereszteződésnél.

Az eredmények szerint a kihangosított mobiltelefonon folytatott beszélgetés során egy olyan egyszerű kérdésfelvetés is, mint hogy “hol hagytad a kék aktát” képes lehet annyira elvonni a sofőr figyelmét, hogy az negyedannyira figyeljen egy adott területre, mint normális esetben. Az agya ugyanis elképzeli a szobát, ahol az aktát hagyta, ahelyett, hogy az előtte lévő veszélyekre koncentrálna. Más tanulmányok eredményei azt sugallják, hogy a mobiltelefonálás jobban elvonja a vezető figyelmét, mint a rádióhallgatás, vagy az utasokkal folytatott beszélgetés. Az eredmények fényében a szakemberek olyan törvénymódosítást javasolnak, amely a mobiltelefonok mindenfajta használatát tiltaná a járművezetők számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Rémálom amit a gyerekek az interneten művelnek

csü jún 9 , 2016
A Kaspersky Lab egy évig tartó kutatásában azt vizsgálta, hogy Szülői Felügyelet megoldását alkalmazó számítógépeken hányszor nyitottak meg vagy kíséreltek meglátogatni potenciálisan káros tartalmú oldalakat, amelyek a 14 előre beállított kategóriába tartoznak. Az eredmények kimutatták, hogy a szülői felügyeleti megoldásoknak köszönhetően a gyerekek visszavettek számítógépes aktivitásukból, ám ez csupán annak […]
rémület

Friss, ropogós