Handó: a XXI. század igazságszolgáltatása a digitális bíráskodásról szól

1

A XXI. század igazságszolgáltatásának a digitális bíráskodásról kell szólnia, amelyben a Zalaegerszegi Törvényszék országosan is élen jár — jelentette ki az Országos Bírósági Hivatal elnöke.

Handó Tünde a Zalaegerszegi Törvényszék összbírói értekezlete előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a zalai bíróságokon a jegyzőkönyvezést megkönnyítő beszédfelismerő szoftver jelenleg is folyó tesztelése, a néhány év alatt jelentősen megnövekedett elektronikus iratbenyújtások vagy a szintén már használatos távmeghallgatás lehetősége óriási előrelépést biztosíthat az igazságszolgáltatásnak. Kifejtette: a nemrég bevezetett e-perekből 2013-ban még csak alig 300 volt, míg tavaly egyetlen fél év alatt már csaknem 95 ezer ilyen ügy indult. A peres feleket egyebek mellett sms-küldő rendszer is segíti az informálódásban, de azt is megtudhatják, hogy várhatóan melyik bíróságon zárható le leghamarabb az ügyük.

Handó kitért arra is, hogy „futurisztikusnak” tűnhet a bíróságokon a tanúk vagy a vádlottak távmeghallgatása, pedig tavaly Szegeden, a tömeges migrációs perekben már több mint kétszázszor alkalmazták. Mindemellett negyvennégy esetben arra is volt példa, hogy magyar bíróságok osztrák vagy holland törvényszékekkel közösen tárgyaltak így ügyeket. Az összbírói értekezleten részletesen bemutatták azt a beszédfelismerő szoftvert, amelynek tesztelése 2015 óta folyik a zalai bíróságokon. Tapasztalataik szerint ez „forradalmi áttörést” jelenthet a bírósági szervezeten belül, mert az írott dokumentumok készítését jelentősen felgyorsítja, megkönnyíti, hiszen a diktált szöveg azonnal megjelenik a számítógép képernyőjén.

Zalában jelenleg 16 bíró teszteli az „öntanuló” rendszert, ma már szinte minden ügytípusnál. Az OBH tavaly egy központi szervert is létrehozott, ez a szoftvert alkalmazó bírák számára egy központi szótárt biztosít, amely már jelenleg is több száz ezer kifejezést képes felismerni.

One thought on “Handó: a XXI. század igazságszolgáltatása a digitális bíráskodásról szól

  1. Nehogy a végén egy programhiba miatt kivégezzenek valakit!
    (Jobb szeretem az epreket, mint az e-pereket)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Műszaki cikkeket, nagy értékű mobiltelefont vásárolt a nőktől kicsalt pénzen

hét márc 27 , 2017
ShareTweetPinShareÜzletszerűen elkövetett csalás miatt emelt vádat a Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészég egy visszaeső pécsi férfi ellen, aki szerelmet ígérve csalt ki pénzt nőktől – tájékoztatta a vádhatóság az MTI-t. A Varga-Koritár György, Baranya megyei főügyész által jegyzett közlemény szerint a korábban hasonló ügyek miatt büntetett férfi egy internetes társkeresőn […]
bilincs

És még ez is...