Robert Tappan Morris

Keresés

Az ifjú Robert Tappan MorrisRobert Tappan Morris amerikai informatikus, jelenleg egyetemi docens a Massachusetts Institute of Technology-n (MIT); a Morris-féreg megalkotója, amit a világ első interneten terjedő számítógépes férgének tartanak. Édesapja Robert H. Morris, a National Security Agency (NSA) korábbi vezető tudósa. Morris, akkor a Cornell University végzős hallgatója, 1988. november 2-án rakta ki a férget az internetre, ami pár napra szinte teljesen megbénította azt. Eredeti szándéka saját bevallása szerint az internet méretének becslése volt. A férget az MIT-ről indította, elleplezendő, hogy a féreg a Cornellről származik.

Utóbb kiderült, hogy a féregnek volt egy tervezési hibája: eredetileg ellenőrizte, hogy a számítógép már fertőzött-e, de Morris, attól tartva, hogy a rendszergazdák megpróbálnak olyan módon védekezni, hogy a számítógépet arra utasítják, hogy jelentse azt, hogy már fertőzött, úgy írta meg, hogy az ellenőrzés eredményétől függetlenül terjedjen. Így a féreg rendkívül gyorsan terjedt, és számítógépek ezreit fertőzte meg. A becsült rendszerenkénti helyreállítás költsége igen széles skálán mozgott: 200 dollártól 53 000 dollárig. 1989. július 26-án vád alá helyezték az 1986-os Computer Fraud and Abuse Act alapján, ő lett az első személy akit ezen törvény alapján vádoltak meg. Az esküdtszék 1990. január 22-én, öt és fél órás tanácskozás után bűnösnek mondta ki, az ítélet három év próbaidőre felfüggesztve, négyszáz óra közmunka és pénzbírság volt — írja a Wikipédia.


 

Next Post

LG Electronics gaming monitorok Dual-HZ techológiával

ked jan 2 , 2024
Keresés Search ShareTweetPinShareSpecifikációk   LG UltraGear OLED Gaming Monitor (32GS95UE) LG UltraGear OLED Gaming Monitor (39GS95QE) LG UltraGear OLED Gaming Monitor (34GS95QE) Kijelző típusa OLED (Alacsony tükröződésű (AGLR)) OLED (Alacsony tükröződésű (AGLR)) OLED (Alacsony tükröződésű (AGLR)) Képernyőméret 32 col 39 col 34 col Képarány 16:9 21:9 21:9 Felbontás 3,840 x […]
ZX-81