EU: a szankciók működnek, újabbakról döntöttek

orosz fake newsAz Európai Unió Tanácsa korlátozó intézkedések bevezetéséről döntött hét orosz személlyel és öt szervezettel szemben, akiket felelősség terhel az RRN (Recent Reliable News) elnevezésű, az információk eltorzítását és háborús propaganda terjesztését szolgáló digitális információmanipulációs kampány folytatásáért.

A kampány kormányszervek, illetve az orosz államhoz kapcsolódó szervek részvételével folyó kampány nemzeti médiaorgánumok és kormányzati honlapok identitásával visszaélő, hamis honlapokra, valamint hamis közösségimédia-fiókokra épül. A koordinált és célzott információmanipulációt Oroszország az Európai Unió és a tagállamok ellen irányuló, szélesebb körű hibrid hadjárat részeként használja.

Az EU szankciós jegyzékbe vette továbbá az ANO Dialog nevű, a moszkvai információs és technológiai hivatal által létrehozott, Kreml által irányított orosz nonprofit szervezetet, az Orosz Diaszpóra Intézetét, valamint két olyan orosz informatikai vállalatot (a Social Design Agency-t és a Structura National Technologies-t), amelyek részt vesznek az RRN digitális dezinformációs kampányában.

Ugyancsak korlátozó intézkedéseket vezettek be az orosz katonai hírszerző szolgálattal szoros kapcsolatban álló online hírügynökség, az Inforos és annak három alapítójával szemben. A brüsszeli testület szerint az Inforos több mint 270 olyan online hírorgánum létrehozásáért felelős, amely propagandát terjeszt az Ukrajna elleni orosz agressziós háború támogatása érdekében.

Az Ukrajna területi integritását, szuverenitását és függetlenségét aláásó vagy fenyegető intézkedések miatt hozott uniós korlátozóintézkedések jelenleg összesen mintegy 1800 személyre és szervezetre vonatkoznak. A jegyzékbe vett személyek és szervezetek vagyoni eszközeit befagyasztják, uniós polgárok és vállalkozások pedig nem bocsáthatnak rendelkezésükre pénzeszközöket. A jegyzékbe vett természetes személyekre ezenkívül utazási tilalom is vonatkozik, amelynek értelmében nem léphetnek be az EU területére, illetve nem haladhatnak át azon.

Nézegesd a szankciós listát, érdekes!


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Meteorit robbant Rimaszombat térségében

vas júl 30 , 2023
A pozsonyi Comenius Egyetem szakértőihez hangrobbanásról érkeztek bejelentések, amit egy meteorit okozott július 24.-én Rimaszombat térségében – erősítette meg a szlovák nemzeti hírügynökségnek, a TASR-nek Juraj Tóth csillagász, a Matematikai, Fizikai és Informatikai Kar munkatársa. „A bolida nappali átrepülését világosan megerősítették az európai bolidafigyelő kamerarendszer felvételei, illetve például magyarországi felvételek […]
meteorit, bolida

És még ez is...