Az adathalászok rászálltak a Magyar Postára

belföldi postautalvanyA Magyar Posta nevét és arculati elemeit felhasználó adathalászlevelekre hívja fel a figyelmet a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.

A szervezet a Facebook-oldalán hétfőn azt írta: az elmúlt napokban egyre több az olyan adathalászlevél, amelyet a Magyar Posta nevében küldenek a támadók, az eredetire megszólalásig hasonlító, de káros weboldalra vezető hivatkozással. A szervezet a honlapján is közzétette figyelmeztetését, ott kiemelték: a Magyar Posta nevét és arculati elemeit felhasználó adathalászlevelek csomagszállítás ürügyén próbálják megszerezni a felhasználók személyes adatait. Hozzátették: az üzenetek szövegezése alapvetően azonos, helyesírásilag pontos, javarészt tegeződő.

A káros weboldalak sok esetben rendkívül jól utánozzák a valódi felületeket az arculati elemek – például logók, színek, tipográfiai jellemzők – lemásolásával, azonban a weboldal címe ekkor is árulkodó lehet. A kibervédelmi intézet azt javasolja, aki ilyen és ehhez hasonló adathalász-e-mailt kap, ne kattintson az üzenetben érkező, bejelentkezési vagy személyes, illetve érzékeny adat megadását kérő hivatkozásra. Azt ajánlották, a címzettek minden esetben keressenek rá az adott cég vagy szervezet hivatalos weboldalára, és ott bejelentkezve ellenőrizzék a kapott üzenet valódiságát.

Amennyiben munkahelyi e-mail-fiókba érkezik gyanúsnak ítélt levél, ajánlott spamüzenetként megjelölni és értesíteni a szervezet információbiztonsági felelősét, rendszergazdáját. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az adathalász-üzenetek csatolmányt is tartalmaznak (például Microsoft Word-dokumentumot, vagy tömörített .iso vagy .pdf kiterjesztésű fájlt). Azt javasolták, a címzettek ezeket ne nyissák meg és ne töltsék le.

Az adathalászatról bejelentést lehet tenni a csirt<qkac>nki.gov.hu e-mail-címen.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Egy családi házhoz mekkora hőszivattyú kell?

ked nov 14 , 2023
Mivel egyre többen ismerik, így rengetegen keresnek rá, hogy mekkora hőszivattyú kell? Hogy pontosan meg tudjuk válaszolni ezt a kérdést, sok tényezőt kell ismernünk. Javasoljuk mindenképp egy szakértő felkeresését! Azonban ebben a cikkben segítünk támpontot adni. Mi is az a hőszivattyú? Először még nem szeretnénk válaszolni arra a kérdésre, hogy […]
hisense-klima.hu

És még ez is...