Állami támogatással kapcsolnák le a hazai 3G hálózatokat

Napirenden a hazai 3g-s hálózatok lekapcsolása. Információk szerint a hírközlési hatóság bevonásával a hazai operátorok között az utóbbi hetekben intenzív egyeztetés folyik a témáról. A hónap végén erről várhatóan egy közös szándéknyilatkozat is születik.

Már egy ideje téma a hálózati struktúra átalakítása, a felesleges elemek kivezetése. A küszöbön álló 5G technológia felgyorsíthatja ezt a folyamatot. Nagyjából egy éve annak, hogy a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettesét szokásos negyedéves háttér-tájékoztatóján arról kérdezte a Digitrendi.hu, látják-e már mikor válik időszerűvé a régi 2G-3G hálózatok lekapcsolása. Szabó János jelezte, hogy elsőként a 3G-hálózatok lekapcsolása jöhet szóba. Mivel azonban Magyarországon még igen sokan használnak 3G-s készüléket, a lépésre csak jó pár év múlva kerülhet sor. Drozdy Győző, a Telenor vezérigazgató-helyettese a Digitrendi.hu érdeklődésére elmondta, hogy a 2G hálózatokra még jó ideig szükség lesz. Ezek még bőven kiszolgálják a nem okostelefonokat használó, váltásra kevésbé kész belföldi előfizetőket, illetve az ilyen eszközzel rendelkező roamingoló ügyfeleket. A 3G hálózat lekapcsolása ugyanakkor a nem túl távoli jövőben időszerű lehet. A 3G ugyanis csak egy köztes megoldás a hangfókuszú hálózatok helyébe lépő adatfókuszú technológiában, amit végül a 4G, illetve a 4G+ hozott el. A Vodafone-nál a közelmúltban Király István, vezérigazgató-helyettes válaszolt a DigiTrendi.hu megkeresésére: azt állította hogy, a cég rövid távon sem a 2G, sem a 3G hálózatok kikapcsolását nem tervezi. Hosszabb távon a hatékonyabb erőforrás-kihasználás érdekében azonban már logikus lépés lehet az alacsonyabb generációs hálózatok fokozatos kivezetése, hiszen a 4G és 5G technológiák adott frekvencia felhasználás mellett több adatot, hatékonyabban tudnak továbbítani.

A DigiTrendi.hu információi szerint az elmúlt hetekben intenzív megbeszélések folytak a hazai 2G/3G hálózatokat üzemeltető mobilszolgáltatók között, a hírközlési hatóság bevonásával, a kivezetés lehetséges ütemtervéről. Az oldal értesülése szerint a január végén születendő dokumentumban már belátható időpont is várható, ami logikusan 2022 lehet. Ekkor járnak le ugyanis a régebbi technológiákat kiszolgáló 900 1800-as frekvenciák. A spektrumok újratárgyalásnál már a kivezetés szempontjait is figyelembe fogják venni. A szolgáltatók ugyanis a lekapcsolással nemcsak hardver és szoftver infrastruktúrát, illetve az azt üzemeltetők munkaidejét spórolják meg, hanem nem kis összegben az egyszeri frekvencia bérbevételi, majd az évenkénti frekvenciahasználati díjat is. A lekapcsoláshoz viszont meg kell találni a módját annak is, hogy azok az ügyfelek, akik még 3G-képes telefonokat használnak, minél többen váltsanak korszerűbb készülékre. Azok, akik ragaszkodnak a régi mobiljukhoz hanghívásokat a jövőben is tudnak bonyolítani a 2G hálózatokon, de mobilinternetezni azzal a készülékkel már nem tudnak. A váltás kapcsán Drozdy felvetette az elavult háztartási eszközöknél(hűtő- és mosógépcsere program) már bevált itthoni gyakorlat, egy állami támogatási program ötletét. A készülékcserét segíthetné az addigra már itthon is elterjedő 5G hálózatok nyomán várható 4G-s telefonok 5G-sre cserélése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Nemiséget súlyosan szeméremsértő nyíltsággal ábrázoló képeket tárolt gyerekről a gépén: egy év börtönbüntetést kapott

szo jan 18 , 2020
Egy év börtönre ítélt a Debreceni Járásbíróság első fokon egy férfit, aki a számítógépén gyermekpornográfiát ábrázoló képeket tárolt. A vádlott számítógépét lefoglalták és elkobozták a merevlemezt – közölte a Debreceni Törvényszék szóvivője. Dobó Dénes közölte: a férfi a bíróság előkészítő ülésén beismerő vallomást tett, a terhére rótt bűncselekmény elkövetését elismerte, […]
meztelen gyermek

Friss, ropogós