Zsarolóvírusok már Johannesburgban vannak

Július végén zsarolóvírusos támadás áldozata lett Dél-Afrika legnagyobb városának, Johannesburgnak az áramszolgáltatója — számolt be a virusirto.hu. A City Power nevű vállalat Twitter csatornáján jelentette be, hogy az összes adatbázisát és alkalmazását titkosította a kártevő. A rövid üzenetben jelezték, hogy az it-részleg saját erőből tisztítja ki és építi vissza a rendszert. Azt is hangsúlyozták, hogy a támadás következtében az ügyfelek adatai nem kerültek idegen kézbe. Azt nem tudni, hogy az áramszolgáltató fizette-e a zsarolóknak, vagy meglévő háttérmentéseikből állították vissza rendszereiket. Arról sem árultak el részleteket, hogy a kártevő hogyan került be a hálózatukba. A támadás következtében körülbelül 250 ezer ügyfél ideiglenesen nem jutott áramhoz, mivel a szolgáltató weboldala, és az ott elérhető feltöltőkártyás rendszer is elérhetetlenné vált. Ez volt az a rendszer, amelyet a leghamarabb állítottak vissza, de a szakemberek becslése szerint az összes informatikai rendszer teljes kitakarítása hetekig is eltarthat.

Az utóbbi időben több amerikai várost is ért zsarolóvírusos támadás. Nemrég Rivera Beach városa például úgy döntött, hogy fizet a zsarolóknak, és nem is keveset, közel 172 millió forintot utaltak a bűnözőknek. Ettől egyébként mindenkit óva intünk, mivel egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy fizetés esetén megkapjuk az adatok visszaállításához szükséges feloldókulcsot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Hétvége: már megint elérhetetlen lesz az útdíjfizetési rendszer

szo aug 10 , 2019
Karbantartás miatt nem lesz elérhető a hétvégén az útdíjfizetési rendszer – közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ). Augusztus 10-én, szombat éjjel 23.00 órától augusztus 11-én, vasárnap várhatóan legkésőbb 03.00 óráig informatikai fejlesztést hajtanak végre az útdíjfizetés rendszerében, így a megszokott értékesítési szolgáltatások ebben az időpontban átmenetileg nem lesznek elérhetők […]