Windows-frissítés, avagy az idegbajtól a boldog végig

Windows 10Elgondolkodtató, hogy miért használ Windowst az ember, ha egy régi jóbarátja, a Nagy Profi ezerszer elmondta már: a Linux az igazi.

Igaza volt, és való igaz az is, hogy előbb-utóbb minden windowsos felhasználó emlegetni fogja a magasságost. A rendszeres frissítések ugyanis nemcsak az operációs rendszert tartják naprakészen, hanem fejlesztik a nyomdafestéket nem igazán tűrő szókincset és emelik a magas vérnyomást is.

Az egyszerű, vagy mezei felhasználó ugyanis egyszerűen csak használni szeretné a számítógépét, nem nagyon akar változtatni a megszokott és begyakorolt Windows-környezeten. Ennek ellenére muszáj beletörődnie, hogy a redmondi fejlesztők állandóan reszelgetik a rendszert, folyamatosan tömögetik az új és még újabb biztonsági réseket, plusz még finomítják is a felületet, állítólag azért, hogy a Windows minél inkább user-friendly – azaz felhasználóbarát – legyen. Tudjuk, hogy a pokolba vezető út jó szándékkal (és frissítésekkel) van kikövezve.

Jó esetben a kötelező, és a netről automatikusan letöltődő és települő frissítéseket úgy éli meg a felhasználó és számítógép, hogy észre sem vesszük a változásokat, esetleg annyit tapasztalunk, hogy némileg lassabban indul a rendszer, de aztán minden helyre rázódik – egészen a következő frissítésig. De vannak rosszabb esetek is…

Emberünk – nevezzük csak Júzernek, teljes nevén Lúzer Júzer – nemcsak tűrte, hanem még örült is annak, hogy a frissítések hónapokig szinte maguktól bemásztak a laptopjába. Időnként megpróbálta értelmezni az olyan szövegeket mint „Kumulatív frissítés .NET-keretrendszer 3.5-ös és 4.8-es verziójához a Windows 10, 20H2-es, Windows Server 20H2-es, Windows 10 21H1-es és Windows 10 21H2-es verziójához”, vagy például „Funkciófrissítés a Windows 10 21H2 verziójára”, de belátta, hogy ezek a szövegek az átlag Júzernek olyanok, mint a kínai és a japán nyelv keveréke, némi arab beütéssel.

A számítógép-felhasználói boldogság köztudottan törékeny, a kérdés nem az, hogy beüt-e a mennykő, hanem az, hogy mikor. Amikor beüt, akkor a frissítés után nem indul újra a Windows, helyette megjelenik a később félelmetes rémálommá váló képernyő:

Windows 10 probléma

Kétszeri kényszer-újraindítás után is a nagy kék semmi jelenik meg a monitoron (amit szép kifejezéssel kék halálnak is hívnak), aztán jön a kétségbeesés, a letargia, majd a reménytelen újraindítgatások sorozata. Szerencsés esetben az ötödik-nyolcadik újraindítás után felvillan a remény, mert ez alábbi kép reménnyel tölti el az őrület első traktusán túljutott Júzert. Mármint hiú reménnyel…

Windows 10 automatikus javítás

Ezekkel a képernyőkkel aztán jó darabig el lehet játszani, a „Speciális lehetőségek”-re kattintva teljesen véletlenszerű, hogy mikor jön újra a kék halál, és mikor jelenik meg újra a gép gyógyulásával biztató üzenet. Szerencsés esetben megjelenik az alábbi kép – kevésbé szerencsés esetben a kék halál tovább lenget a kaszáját.

Windows 10 indítási beállítások

A folytatás egyszerűnek tűnhet, hiszen elvileg elegendő az „Újraindítás” gombra bökni az egérrel, de nem így van. Kiszámíthatatlan, hogy miért, de néhányszor visszaugrunk a korábbi állapotok valamelyikéhez és kezdhetjük az egészet elölről…

A Júzer persze egyre reményvesztettebb, idegei már szétzilálódtak, ha dohányzik, akkor párosával gyújtja a cigiket, ha iszik, akkor vödörrel fogyasztja az alkoholt, ha édességmániás, akkor lapáttal zabálja a csokoládét, közben feltűnés nélkül megőszül, és egyre kevesebb szeretettel gondol Bill Gatesre… Gondolatainak második rétegében elkezd búcsúzni a laptop teljes tartalmától, az összes fájltól, a fotóktól, videóktól, zenéktől, doksiktól, minden emlék és minden munka odavész, gyakorlatilag a teljes életét elfelejtheti, hiszen esélytelennek látszik, hogy még egyszer az életben használható állapotba kerüljön a laptop. Aztán a sokadik újraindítás után hirtelen megjelenik a megváltó képernyő.

Windows 10 indítási beállítások

Újból feltámad a remény. Igaz kilenc lehetőség közül kell eltalálni a tutit, és ha nem sikerül, akkor (mint egy társasjátékban) visszakerülünk a startvonalra, újra kezdődik a rémálom elölről: a kék halál már megváltásnak tűnik, a türelemjátékból hajhullással és kínzó gyomorfájdalommal járó őrület lesz…
A türelem és kitartás azonban -már-már működő- Windowst terem. Ha a „Az illesztőprogram-aláírás megkövetelésének letiltása” pontot választja a Júzer, mert akkor a Windows méltóztatik kilépni az eddigi ördögi körből, hajlandó lesz elindulni a masina, újra van Windows, de örülni azért nem kell, mert nemsokára ezt üzeni a képernyőn keresztül:

Windows 10 sikertelen telepítés

Optimista hozzáállással azért elkezdheti használni a laptopot, de egy-két nap múlva a Windows újra jelzi, hogy fontos frissítéseket kell telepíteni. A Júzer a „Gépházon” belül elhalasztja a frissítések telepítését, aztán újra és megint elhalaszthatja, de közben izzadó tenyérrel és gyöngyöző homlokkal arra gondol, hogy előbb-utóbb mégis csak meg kell ejteni azokat fránya frissítéseket. A gép használható, ezért online módon belépőt kér a legközelebbi diliházba, mert már sejti: nemsokára kezdődik minden elölről… Ráadásul a számítógép naponta többször is panaszkodik, hogy “Fontos biztonsági és minőségi javítások hiányoznak az eszközön.” És minden kezdődik elölről…

Nos, a Júzer ekkor hívja fel a Nagy Profit, segítségért könyörög, majd e-mailben elküldi neki a sikertelen frissítések Gépházban megjelenő magyarázatainak képernyőfotóit.

Windows 10 minőségi frissítések

Továbbá…

Windows 10 egyéb frissítések

A Nagy Profi minden bizonnyal mosolyog a bajsza alatt (mondván: „én időben szóltam, hogy válts át Linuxra…”), de mivel állítólag rendes ember, e-mailben küld néhány vigasztaló szót meg egy linket. Azt írja:

„A sikertelen frissítésre van megoldás. Vedd komolyan a hibaüzeneteket, és keress rá a küldött képeiden lévő hibakódra, a 0x800f0845-re.

A linkre kattintva megnyíló weblapon persze angolul kap tanácsot a Júzer, de végre van egy sorvezető, hogy mit is kellene tenni. Összesen hét megoldási lehetőséget sorol az oldal, a módszerek egy részét Júzerünk már kipróbálta, de egyik sem hozott sikert, ezért elindul a titokzatos parancssorok begépelését felkínáló megoldások felé, mert mégiscsak személyesebb cselekedet, ha két-három évnyi önfeledt számítógépezés után nem engedi, hogy a kék halál végezzen a laptoppal, hanem saját kezével tesz pontot a komputer-boldogság végére, ráadásul nem kegyetlenül és baltával, hanem puhán, azaz szoftveresen nyírja ki a masinát.

És ekkor csoda történik! Valamelyik parancssor begépelése gyógyulást indított el a tetszhalott szerkezetben, a következő indítás után a laptop nemcsak életre kel, hanem elkezdi bepótolni mindazokat a frissítéseket, amelyek telepítését korábban sikertelennek jelezte. Megjelenik a rendrakás, valami új élet kezdődhetett a laptop testében-lelkében, már nincsenek frusztráló hibaüzenetek, nincs felszólítás, hogy azonnal frissítsél, mert megdöglesz, és a Gépházban egy földöntúli és gigantikus boldogságra okot adó felirat jelenik meg:

Windows 10 naprakészMicsooodaaaa? Naprakész??? Lehet, hogy vége a frissítési kanosszának? Hihetetlen! Úgy látszik mégis vannak csodák!

Ilyenkor pezsgőt kellene bontani, meghívni a Nagy Profit és az egész emberiséget egy száz-fogásos ebédre és vacsorára, dupla all inclusive, innentől kezdve a lakásban minden ablakot Windowsnak kell becézni, zene, tánc, jelmezbál, buli, Bill Gates szobor avatás, meg minden, amit csak akartok. Azért éjszaka végig gondolja ám a Júzer, hogy hány órát, hány napot is baltázott el, mire megjelent a naprakész felirat. A Nagy Profinak mégiscsak igaza lehet, a Linux-szal valószínűleg nincs ennyi macera.

A lényeg, hogy béke van (legalábbis a számítógép körül), a Júzer lelkében nyugalom, csend, rend, fegyelem. Rémálmok helyett mély alvás, és egy örök érvényű felismerés fogalmazódik meg. Ha már a XIV. században is lett volna számítógép, akkor Dante egészen biztosan nem a pokol kapuja fölé, hanem a Windows nyitóképernyőjére címezte volna halhatatlan mottóját „Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel!”

gutlaci


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Feltárják a bakonybéli bencés monostor középkori emlékeit

vas máj 22 , 2022
A geofizikai felmérést követően régészeti kutatás kezdődött a Szent István alapította bakonybéli bencés monostor középkori előzményeinek feltárására. A Királyok – Szentek – Monostorok kutatási program keretében folyó projekt az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kutatóközpont (ELTE BTK) szervezésében valósul meg. Az ásatást Nagy Szabolcs Balázs, az ELTE BTK Régészettudományi Intézet középkorral […]
Bakonybéli leletek

Friss, ropogós