Waski, valódi kártevésre képes vírus az élen

ESET-viruslista

Az ESET 2015 szeptemberi vírustoplistájában a listavezető helyen nem volt változás, viszont dobogós helyre került egy újonc a Win32/Adware.Mobogenie kártevő. Ez trójai alkalmazás pc-n futó, de androidos eszközök menedzselését végző programnak álcázza magát. Telepítése után azonban a felhasználó tudta és beleegyezése nélkül különféle kéretlen reklámokat tölt le és jelenít meg. A lista élén még mindig a Win32/Bundpil féreg áll, amely külső adathordozókon terjedve valódi károkozásra is képes, hiszen a meghajtóinkról mind a futtatható, mind pedig a mentési backup állományainkat törölheti. A listában ebben a hónapban három korábban szereplő kártevő is újra felbukkant, másodikként találjuk a JS/TrojanDownloader.Iframe trójait. Ez módosítja a böngészőklienst, és önhatalmúlag átirányítja a találatokat különféle kártékony programokat tartalmazó rosszindulatú weboldalakra.

Ismét lista tag a negyedik helyezett HTML/ScrInject trójai, ami egy RAR segédprogrammal tömörített állomány, és telepítése során egy üres (c:\windows\blank.html) állományt jelenít meg a fertőzött gép böngészőjében. Végül pedig nyolcadik lett a listán a Win32/TrojanDownloader.Waski trójai letöltő program. Egy fix URL listát tartalmaz és ezek alapján próbálkozik. Futtatása után bemásolja magát a helyi számítógép %temp% mappájába, majd további malware kódokat próbál meg letölteni az internetről a HTTP protokoll segítségével.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Hélo! Mindent visz az 576 KByte reklámja

hét okt 26 , 2015
ShareTweetPinShare Az év, mit év? Az évtized informatikai hirdetésével alázza konkurenciát az 576 KByte, megdöntve végre a korábbi sztár, a Müszi reklámját. A már most legendásnak nevezhető „klipben” Mucsi Zoltán (akit ez úton is ölelünk) mélyen átélt ódát zeng az új Halo 5 Guardians játékról. A hirdetést a Friendly Creative Agency […]

És még ez is...