Washington vizsgálja Párizs nagy technológiai cégekre tervezett adóját

Washington vizsgálatot indít Párizs nagy technológiai cégekre kivetni tervezett adója ügyében – jelentette be Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója.

Párizsban jelentették be, hogy a francia kormány három százalékos különadót kíván kivetni azokra a nagy digitális szolgáltatókra, amelyek globálisan 750 millió eurós, Franciaországban pedig 25 millió eurós éves bevételre tesznek szert. A tervezett adó – amelyről csütörtökön szavaz a francia szenátus – mintegy harminc német, brit, spanyol, kínai és francia nagyvállalatot érint, de köztük van az amerikai Apple, Facebook, Amazon és az Alphabet is, amely a Google anyavállalata. “Az Egyesült Államokban komoly aggodalmat kelt, hogy a digitális adó, amelyet a francia szenátus csütörtökön várhatóan elfogad, méltánytalanul érint amerikai vállalatokat is” – fogalmazott Lighthizer, amikor bejelentette, hogy Donald Trump elrendelte a vizsgálatot az ügyben. A kereskedelmi főtárgyaló leszögezte: a vizsgálat célja “a várható adónem hatásainak és annak feltárása, hogy vajon a tervezett francia adónem diszkriminatív-e vagy ésszerűtlen, és megterheli-e vagy korlátozza az Egyesült Államok kereskedelmi tevékenységét”. Elemzők szerint a vizsgálat eredményétől függően az amerikai kormányzat akár ellenintézkedéseket – például büntetővámokat – vezethet be a francia termékekre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Ipari robotközpont Székesfehérváron

szo júl 13 , 2019
Ipari Robottechnikai Központ jött létre Székesfehérvár önkormányzata, a Hanon Systems Hungary Kft., az Óbudai Egyetem, valamint az Arconic-Köfém Kft. összefogásának eredményeként. Az átadóünnepségen Földesi Gabriella kancellár, Felde Imre nemzetközi és kutatási rektorhelyettes, Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere, Karikó Zsolt a Hanon Systems igazgatója és Györök György dékán vett részt. A robotközpont […]