Washington Oroszországot okolja a tavalyi kibertámadásokért

A Fehér Ház is Oroszországot okolta csütörtökön a tavalyi súlyos számítógépes támadásokért, amelyek Ukrajnában kezdődtek. A Sarah Huckabee Sanders szóvivő aláírásával este kiadott közleményben leszögezték, hogy a NotPetya néven ismertté vált, 2017-es kibertámadás “a Kreml azon erőfeszítéseinek sorába illeszkedik, amelyekkel megpróbálja destabilizálni Ukrajnát, és egyúttal még egyértelműbben jelzi Oroszország részvételét a konfliktusban”. A közlemény szerint “ez olyan vakmerő és felelőtlen kibertámadás volt, amelynek meglesznek a nemzetközi következményei”. A közleményt azt követően adta ki a Fehér Ház, hogy az Egyesült Királyság kormánya is Oroszországot tette felelőssé a számítógépes támadásért.

A NotPetya zsarolóvírussal 2017 júniusában az ukrán pénzügyi rendszert próbálták megbénítani, tönkretéve az ukrán központi bank, a kijevi repülőtér és a csernobili atomerőmű számítógépes rendszerét is. A vírus azonban nemcsak Ukrajnában, hanem Európában, Ázsiában, Észak- és Dél-Amerikában mintegy hatvan ország kétszáz vállalatának számítógépes hálózatát is megkárosította. A Politico című lap emlékeztetett arra, hogy a NotPetya támadás zsarolóvírusát részben az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA) megszerzett hacker eszközökkel terjesztették el a különböző hálózatokon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Kiberbiztonsággal foglalkozó cégbe fektet a PortfoLion

ked febr 20 , 2018
Az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion, valamint a Fiedler Capital összesen félmillió eurót fektetnek az online csalásmegelőzéssel foglalkozó SEON Technologies cégbe – közölte a PortfoLion. A SEON-t két vállalkozó, Kádár Tamás és Jendruszák Bence alapította. A társaság által kifejlesztett rendszer képes kiszűrni a lehetséges csalásokat a különböző online tranzakcióknál, ezzel növelni […]
Forint

Friss, ropogós