Washington és Szöul is kéri a kriptokirály kiadását Montenegrótól

Do Kvon, a kriptokirályDél-Korea és az Egyesült Államok is kérelmezte a Terraform blokklánccég dél-koreai alapítója, a kriptokirályként is ismert Do Kvon kiadatását Montenegrótól.

Marko Kovac montenegrói igazságügyi miniszter a szerdai sajtótájékoztatóján nem közölte, hogy Podgorica kinek akarja kiadni a nemzetközi körözés alatt álló Do-t. Mint mondta: a kiadatási folyamatnál figyelembe veszik a bűncselekmények súlyát, amelyekkel gyanúsítják, az elkövetés helyét, az elfogott állampolgárságát, valamint azt is, hogy ki kérte előbb a kiadatását. Azt is hozzátette, hogy Do-t Montenegróban dokumentumhamisítással vádolják, ezért csak azt követően adható ki, hogy ítélet született, és a férfi letöltötte a büntetését. Kovac elárulta, hogy mind az Egyesült Államok, mind Dél-Korea kérte a dél-koreai férfinál talált és lefoglalt laptopokat, valamint más elektronikus eszközöket is.

Filip Adzic montenegrói belügyminiszter korábban közölte, hogy a podgoricai repülőtéren a múlt héten hamis dokumentumokkal elfogott Do-val együtt a cég pénzügyeiért felelős munkatársát, Hon Csang Dzsunt is elfogták. A két férfi egy Dubajba tartó járatra akart felszállni. Montenegrói elfogása előtt Do-t Szerbiában vélték látni, ahonnan a feltételezések szerint illegálisan lépett át a szomszédos országba.

Do blokklánccége tavaly omlott össze, a cég kriptovalutái, a terraf és a luna elvesztették értéküket, a befektetők pedig emiatt több mint negyvenmilliárd dollárt veszítettek. A férfi azóta eltűnt, az Interpol vörös listáján is szerepel, de Dél-Koreában, az Egyesült Államokban és Szingapúrban is körözik pénzügyi és adócsalás gyanújával. Do októberben ártatlanságát hangoztatta, és az ellene megfogalmazott vádakat politikailag motiváltnak nevezte. Emellett korábban több Twitter-üzenetében hangsúlyozta, hogy „egyáltalán nincs szökésben”, azonban tartózkodási helyét „biztonsági okokra” hivatkozva nem volt hajlandó elárulni.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Megint Freund Tamást javasolják az MTA elnökének

csü márc 30 , 2023
ShareTweetPinShareAz elnöki posztra Freund Tamást, a főtitkári tisztségre Kollár László Pétert, főtitkárhelyettesnek pedig Erdei Annát javasolja ismét a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) jelölőbizottsága. Az MTA közleménye szerint a társadalomtudományi alelnöknek Lamm Vandát, élettudományi alelnöknek Kosztolányi Györgyöt, természettudományi alelnöknek pedig Hudecz Ferencet javasolja a testület. Társadalomtudományi elnökségi tagnak a bizottság Csépe […]
Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke

És még ez is...