Washington a tenger alatti internetkábelek elleni orosz támadástól tart

optikai kábelAz amerikai hadsereg és hírszerzés attól tart az orosz tengeralattjáróknak és kémhajóknak a tengerfenéken lefektetett, létfontosságú internetkábelek közelében végzett, “agresszív” tevékenysége miatt, hogy Oroszország feszültség vagy konfliktus esetén megtámadhatja ezeket – írta a The New York Times. A lap szerint a félelmek túlmutatnak a régi, hidegháborús aggályokon, amelyek szerint az oroszok rákapcsolódhatnak a kábelekre – ahogy azt az amerikai hírszerző szervek már évtizedekkel ezelőtt megtették. Washingtonban nem zárják ki annak lehetőségét, hogy az oroszok a legnehezebben megközelíthető helyeken vághatják át az optikai kábeleket, megbénítva ezzel a nyugati kormányok, gazdasági szereplők és polgárok számára létfontosságú kommunikációt.

A cikkben elismerik ugyan, hogy semmilyen bizonyíték sincs a vezetékek elmetszésének tervére, de a Pentagonban növekvő gyanakvással és figyelemmel követik Oroszország haditengerészeti tevékenységét. A lap kitért rá, hogy 1971 októberében a Halibut amerikai tengeralattjáró behatolt a Japántól északra lévő Ohotszki-tengerbe, ahol rátalált egy, az orosz nukleáris erők által használt kommunikációs kábelre, amelyet sikeresen “megcsapolt“. Ettől a sikertől ered a kábellehallgatások időszaka. Az amerikai haditengerészet egy évtizeddel ezelőtt építette meg az erre célra szakosodott Jimmy Carter tengeralattjárót.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Nagyon rákészül a karácsonyra az Extreme Digital

ked okt 27 , 2015
A karácsonyi vásárlási szezonban a rengeteg online vásárló szupergyors kiszolgálásához az idén az Extreme Digital az év végéig megháromszorozza a raktári dolgozóinak létszámát, és közel ötven emberrel bővíti eladóinak és ügyfélszolgálatos munkatársainak körét. A korábbi évek tapasztalatai szerint a karácsony előtti hetekben olyan jelentősen megnő az Extreme Digital forgalma, hogy […]
karácsony ünnepe