Washington a Huawei miatt büntetné Berlint

Washington közölte Berlinnel, hogy az Egyesült Államok mérsékli a hírszerzési információi megosztását a német kormánnyal, amennyiben Berlin engedélyezi a Huawei kínai telekommunikációs óriáscégnek Németország következő generációs mobil-, és internethálózatának kiépítését – jelentette a The Wall Street Journal.

Richard Grenell berlini nagykövete révén az amerikai kormány levelet juttatott el a német gazdasági miniszterhez és közölte: amennyiben a Huawei vagy más kínai beszállítók is részt vesznek az 5G-rendszer kiépítésében, az amerikai kormány egyetlen német hírszerző és biztonságpolitikai ügynökséggel sem kívánja fenntartani az együttműködés eddigi szintjét. A The Wall Street Journal birtokába jutott levél az Egyesült Államok első nyílt figyelmeztetése egyik szövetségeséhez, amely nem akarja kizárni a Huawei-jel történő együttműködést. A lap megjegyezi: az Egyesült Államok európai szövetségesei a terrorizmus elleni harcban nagy mértékben támaszkodnak az amerikai hírszerzésre. Az amerikai kormányzat tisztségviselői hónapok óta sürgetik a szövetséges országokat, hogy zárják ki a Huaweit és más kínai vállalatokat a létfontosságú kommunikációs infrastrukturális beruházásokból. Washington ugyanis azt gyanítja, hogy ezek a kínai cégek megosztják információikat a pekingi kormányzattal. Levelében az amerikai kormány megjegyzi: a biztonságos kommunikációs rendszerek alapvető fontosságúak a védelmi és hírszerzési együttműködésben – beleértve a NATO-n belüli együttműködést is – és az Egyesült Államok megítélése szerint az olyan vállalatok, mint a Huawei, vagy az állami ZTE veszélyeztetnék e kommunikáció titkosságát. “Az amerikaiak azt feltételezik majd, hogy minden információ, amit Németországgal megosztunk, a kínaiaknál végzi majd” – mondta egy neve elhallgatását kérő külügyi tisztségviselő a The Wall Street Journal munkatársának.

Németország mindmostanáig azt hangoztatta: nem lát arra utaló jelet, hogy a Huawei kémtevékenységet folytatna az általa gyártott berendezéseket használók ellen, ezért – mivel a cég megfelel a biztonsági előírásoknak – meg kell engedni, hogy a Huawei is részt vegyen az 5G-rendszer kiépítésére meghirdetett versenytárgyaláson.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Foglalkoztatsz fogyasztóvédelmi referenst? Ha nem, bajban vagy

sze márc 13 , 2019
A Gazdasági Versenyhivatal olyan fogyasztóvédelmi stratégiát dolgozott ki, amely egyrészt az online és digitális termékek, valamint a szolgáltatások piacaira fókuszál, másrészt fokozottan ellenőrzi a megfelelő fogyasztóvédelmi referens alkalmazását. A nagyvállalatoknak 2014. óta kötelező fogyasztóvédelmi referens foglalkoztatása. Arról azonban nincs egységes álláspont még, hogy a külföldi anyacéggel rendelkező kkv-kra is vonatkozik-e […]
GVH