VUK segít a vakoknak

Vakok és gyengén látók számára fejlesztett utazást segítő applikációt egy magyarok által vezetett nemzetközi konzorcium.

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint az általuk vezetett – magyar, osztrák, spanyol, portugál és brit partnerekből álló – konzorcium az úgynevezett VUK projekt (Visionless sUpporting frameworK – Látássérült embereket támogató keretrendszer) keretében a városi közlekedésben használható, háztól házig navigáló rendszert fejlesztett a vakoknak és a gyengén látóknak. A hanggal is vezérelhető navigációs és közlekedést segítő rendszer magyar, angol és német nyelven is működik. A mobil eszközökön is használható navigációs alkalmazást – amely a piaci bevezetés küszöbén áll – nyolc partner összefogásával hozták létre. A Vakok Európai Szövetsége szerint Európában nagyjából harmincmillióan vannak a látásukban valamilyen szinten korlátozott emberek. Az öregedő társadalmak miatt egyre nagyobb részük – jelenleg csaknem hetven százalékuk – a hatvan év feletti korosztályhoz tartozik; számukra az olyan hétköznapi tevékenység is kihívást jelent, mint az utazás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A technológiai beruházás még nem elég

ked júl 9 , 2019
Nem elég a technológiai beruházás az üzleti sikerhez; kétharmaddal növelhető az üzleti hatékonyság, ha az új technológiák bevezetéséhez a céges kultúra fejlesztése és hosszú távú digitális jövőkép is társul – derül ki egy friss felméréséből. Az elemzés szerint bár sok vállalat vásárol új technológiát, a várt fejlődés elmarad, mert nem […]
digitális