Vizsgálja az okostelefonjait ért cenzúravádakat a Xiaomi

XiaomiFüggetlen szakértők bevonásával vizsgálja ki a Xiaomi azokat a litván kiberbiztonsági hatóságok által felhozott vádakat, amelyek szerint Európában értékesített okostelefonjainak egyes, beépített funkciói a cenzúrát szolgálják.

A litván védelmi minisztérium múlt kedden a kínai gyártmányú mobiltelefonok vásárlásának kerülését, valamint a meglévő készülékek kidobását javasolta a litván Országos Kiberbiztonsági Központ új jelentése nyomán. A jelentés szerint a Xiaomi készülékek egyes alkalmazásai, a többi közt a beépített internetböngésző, felismerik és letilthatják az olyan keresőszavakat, mint „szabad Tibet”, „Éljen Tajvan függetlensége!” vagy „demokráciamozgalom”. Ezeket a funkciókat – tették hozzá – az Európai Unió területén forgalmazott készülékekben kikapcsolták ugyan, de távolról bármikor aktiválhatóak. A litván kiberbiztonsági hatóság emellett azt is megállapította, hogy a Xiaomi telefonjai egy szingapúri szerverre továbbítják a titkosított adatforgalmi adatokat.

A Xiaomi szerint a szóban forgó, reklámok kezelésére használt szoftver „alkalmas arra, hogy megvédje a felhasználókat bizonyos, sértő tartalmaktól, mint például a pornográfia, az erőszak, a gyűlöletbeszéd, illetve a helyi felhasználók számára sértő utalások”. Hozzáteszik: ez bevett gyakorlatnak számít világszerte az okostelefonokkal és internettel foglalkozó ágazatban. A kínai társaság ezzel kapcsolatban egyebek mellett a – Kínában betiltott – Facebook és Google hasonló gyakorlatait hozta fel példaként. A kínai vállalat az adatforgalmi adatok továbbításáról azt közölte, hogy az adatkezelési gyakorlatuk teljes mértékben megfelel az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletének. „A személyes adatok bármilyen jellegű felhasználása a végfelhasználó érvényes beleegyezésétől függ, és minden esetben megfelel a helyi, illetve regionális törvényeknek”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Oktatóprogrammal is lehet Gyurós Tibor-díjat nyerni

csü szept 30 , 2021
Átadták a Gyurós Tibor-díjakat, amellyel 2001 óta a hazai IKT-szektorban meghatározó szakemberek és kiemelkedő teljesítményt nyújtó vállalkozások tevékenységét ismeri el az IVSZ. A Gyurós Tibor-díj 2021-es nyertese Az év innovációja kategóriában a ME3D-Graft Kft. YourAnastomosis projektje. A YourAnastomosis-projekt 2018-ban azzal a céllal indult, hogy az orvosi képzésben innovatív oktatási megoldásokat […]
Your Anastomosis

És még ez is...