Visszatértek a fájlmentes vírusok

Egyre gyakoribbak a fájlmentes, kizárólag a számítógép memóriájában működő kártevők.

A fájlmentes támadások, a kétezres évek elején megjelent támadásforma a reneszánszát éli. Elég, ha csak az vírusstatisztikát vizsgáljuk: 2017-ben a legtöbb támadást (13 százalék) fájlmentes kártevő indította. Elemzők szerint a fájlmentes támadásoknak tízszer nagyobb az esélyük a sikerre, mint a fájl alapú támadásoknak – nagy valószínűséggel ezért növekszik ennek a támadásfajtának a népszerűsége. A fájlmentes megnevezés elsőre akár félrevezető lehet, mert a számítógépeken esetenként mégis kimutatható a nem odaillő, kártékony fájlok jelenléte. Ennek oka, hogy a támadás során a kártevő sokszor egy e-mail csatolmányban érkezik. Ugyanakkor a fájlmentes elnevezés megállja a helyét, mert az aktiválódásuk után a kártevők ismert sérülékenységeket kihasználva, legitim eszközök segítségével a memóriából indulnak. A kártevő ezután kizárólag a memóriában található meg, a merevlemezen semmilyen nyoma nincsen.

A vezető vírusirtó szoftverek mindegyike tartalmaz olyan új generációs vírusfelismerési technológiákat, amelyek nem a hagyományos módon (szignatúrák alapján) ismerik fel a kártevőket, hanem különböző heurisztikus és proaktív technológiák, vagy éppen a memória felügyeletének a segítségével. Érdekesség, hogy a legnagyobb gyártók ritkán reklámozzák önmagukat új generációs védelemként, mivel természetesnek veszik, hogy az új kártevők ellen új védelmi mechanizmusokat fejlesztenek ki. Így a „next generation” jelzőt jellemzően feltörekvő kisebb cégek szokták a zászlójukra tűzni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Előzetes letartóztatásba került D. Edit

pén júl 20 , 2018
 Előzetes letartóztatásba került D. Edit, aki több mint száz embert károsított meg az interneten. A csaló hosszú évek óta úgy tartotta fenn magát, hogy adás-vételi csoportokban hirdetett meg termékeket, majd miután előre utalással megkapta azok árát, a tárgyakat nem küldte el a vásárlóknak. A Borsodnádasdi Rendőrőrsön továbbra is várják […]

Friss, ropogós