Visszaélésszűrő rendszerrel erősít a GIRO

Központi Visszaélésszűrő Rendszer működési modelljének főbb elemeiA GIRO Zrt. Központi Visszaélésszűrő Rendszert (KVR) alakít ki a Magyar Telekom Csoporttal közösen.

A GIRO Zrt. az elektronikus pénzforgalom biztonságának növelése érdekében Központi Visszaélésszűrő Rendszert (KVR) alakít ki a Magyar Telekom Csoporttal közösen, amelynek célja a csalással érintett tranzakciók hatékony azonosítása és kiszűrése. A GIRO által üzemeltetendő KVR nem kiváltani fogja a banki csalásszűrő rendszereket, hanem kiegészíti és segíti azokat, hogy még nagyobb biztonsággal teljesüljenek a pénzforgalmi tranzakciók.

A digitalizáció előrehaladtával egyre többféle és egyre nagyobb volumenű pénzforgalmi tranzakció zajlik valós időben. Noha a magyarországi elektronikus pénzforgalomban elenyésző, mindössze hat-nyolc ezrelék közötti a visszaélések aránya, az elmúlt években növekvő tendencia volt megfigyelhető. Az elektronikus pénzforgalomba vetett bizalom fenntartása érdekében ezért minden érintett szereplőnek, így a központi infrastruktúrákat működtető GIRO-nak is lépéseket kell tenni.

Újfajta szűrési technológia

A bűnözők mind kifinomultabb eszközökkel támadják a nem elég óvatos banki ügyfeleket. „ A pénzügyi szektorban ugyanaz zajlik, mint a kibertérben: a biztonsági szempontból egyre ellenállóbb infrastruktúra helyett a támadások a leggyengébb láncszem, a felhasználó ellen irányulnak ” – jelentette ki Gonda Gábor, a telefontársaság vezérigazgató-helyettese.

A magyarországi elektronikus pénzforgalom továbbfejlesztésével a következő időszakban még szélesebb körben válhatnak elérhetővé vadonatúj fizetési megoldások még azokon a kereskedelmi helyeken is, ahol eddig a készpénz dominált.

A Magyar Nemzeti Bank döntését és a jogszabályi előírásokat követve ezért döntött úgy a magyarországi digitális pénzforgalom támogatását a zászlajára tűző – nem mellékesen a hazai bankközi pénzforgalmat három évtizede menedzselő, évi közel 430 millió tranzakció formájában több, mint 227 ezer milliárd forintot elszámoló – GIRO Zrt., hogy újfajta szűrési technológiát honosít meg az átutalásokkal kapcsolatos visszaélések megelőzésére.

Kiegészíti a banki csalásszűrő rendszereket

„ A KVR mesterséges intelligencia segítségével, valós időben értékeli majd a tranzakciók csalási kockázatának mértékét, melynek eredményéről szintén valós időben visszajelzést küld a bankoknak, így olyan többlet információk szolgáltatásával támogatja az intézményeket, amelyek a hitelintézetek saját elemzéseiből nem állíthatóak elő. Nagyon fontos, hogy a KVR nem kiváltja a banki csalásszűrő rendszereket, hanem kiegészíti azokat ” – szögezi le Selmeczi-Kovács Zsolt, a pénzintézet vezérigazgatója. Szerinte megkettőzi az ügyfélpénzek biztonságát, hogy míg a kereskedelmi bankok csak saját tranzakcióik adatait látják, a KVR a bankok közötti utalásokat is követni tudja. Ezen információk birtokában a bankok közötti elszámolást végző GIRO Zrt. a pénzforgalmi fizetési tér jóval nagyobb szeletét fedi le, amiből kiindulva később kiegészítő támogatást nyújthat a bankoknak.

Mivel a pénzügyi visszaélések sokszor kapcsolódnak nemzetközi utalásokhoz, a KVR fejlesztésénél az is szempont volt, hogy – a szigorú adatvédelmi szabályok betartása mellett – hosszabb távon a rendszer ezeket is megfelelően tudja kezelni. Ezért belátható időn belül ezek is bekerülnek a KVR adatbázisába.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Rengeteg munkakört fog megszüntetni a mesterséges intelligencia

hét máj 13 , 2024
ShareTweetPinShareAz elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia (MI), aminek a megítélése meglehetősen vegyes: megoszlanak a vélemények, hogy a használatának elterjedése milyen gazdasági következményekkel fog járni. Ami viszont már most bizonyos, hogy nem sokáig halogathatják a hazai vállalkozások a mesterséges intelligencia megoldások bevezetését, amennyiben meg kívánják tartani a […]
dokumentumkezelés könyvelés

És még ez is...