Visszaélésszerű perek: az EU megvédené az újságírókat és a jogvédőket

Vera JourováAz Európai Bizottság fellépést javasol az újságírókkal és a jogvédőkkel szembeni visszaélésszerű, a közéleti részvételt akadályozó perekkel szemben – jelentette be Vera Jourová értékekért és az átláthatóságért felelős uniós biztos.

Vera Jourová szerint a közéleti részvételt akadályozó pereket, melyek a zaklatás egyik sajátos formáját alkotják, elsősorban újságírók és jogvédők ellen indítanak, hogy megakadályozzák, illetve megtorolják az érintettek közügyekben tett megnyilatkozásait. “Nagyobb védelmet biztosítunk az újságíróknak és a jogvédőknek azokkal szemben, akik megpróbálják elhallgattatni őket. Egy demokráciában a gazdagság és a hatalom révén senki sem győzheti le az igazságot” — fogalmazott a politikus. Az Európai Bizottság a javasolt intézkedésekkel segít megvédeni azokat, akik kockázatot vállalnak azzal, hogy felszólalnak, ha a közérdek forog kockán, amikor pénzmosással és korrupcióval kapcsolatos állításokkal, környezeti és éghajlati kérdésekkel vagy más fontos ügyekkel kapcsolatban tesznek bejelentést – közölte az uniós biztos.

Az uniós bizottság közleménye szerint az irányelvjavaslat olyan, közéleti részvételt akadályozó perekre vonatkozik, amelyek határon átnyúló vonatkozású polgári ügyekben indulnak. Illetve lehetővé teszi a bírák számára, hogy gyorsan megszüntessék az újságírókkal és jogvédőkkel szembeni, nyilvánvalóan megalapozatlan pereket. A javaslat emellett számos eljárási biztosítékot és jogorvoslatot is meghatározna. Ilyen például a kártérítés, valamint visszatartó erejű szankciók a visszaélésszerű perek indítása esetén. Az Európai Bizottság emellett kiegészítő ajánlást is elfogadott, amely arra ösztönzi a tagállamokat, hogy hangolják össze szabályaikat a javasolt uniós joggal a belföldi ügyekben is, és valamennyi eljárásban, nem csak a polgári ügyekben. Az ajánlás arra is felhívja a tagállamokat, hogy hozzanak számos egyéb intézkedést a közéleti részvételt akadályozó perek elleni küzdelem érdekében.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Megtalálhatták az időskori hanyatlás okait

vas jún 5 , 2022
Az időskorral bekövetkező hanyatlás lehetséges magyarázatát adta meg egy új kutatás. A tudósok “katasztrofális” változást fedeztek fel a vérsejtek összetételében, eredményeik azonban az öregedési folyamatot lassító új terápiák lehetőségét vetíti előre – számolt be a The Guardian. A kutatócsoport a születéstől minden korosztályban vizsgálta a vérsejteket. A cambridge-i kutatók az […]
szenilitás

Friss, ropogós