Visszaállt a régi rend: Annyi a távmunkának

home office, laptopTízből négy munkavállaló a home office szabályok változására, minden negyedik válaszadó romlásra számít.

Országos szinten a magyar munkavállalók háromnegyede támogatja a home office-t, attól függetlenül, hogy ez saját munkájukat tekintve egyáltalán kivitelezhető-e. Azonban az otthoni munkavégzés lehetősége sokaknak nem adatik meg: 57 százaléknak minden alkalommal be kell járni dolgozni az erre kijelölt helyre. Ennek oka sokszor vezetői korlátozás, hiszen saját megítélésük szerint a munkájukat részben vagy teljes egészben otthonról is el tudnák végezni, mégsem engedélyezik ezt számukra.

A jövőre való kilátások kapcsán a dolgozók negyede borúlátó: a home office lehetőségének szűkülésére számít. Bár a magyar dolgozók túlnyomó többsége (76 százalék) támogatja a távoli/otthoni munkavégzést és mindössze 15 százalék azok aránya, akik kifejezetten ellenzik azt, az erre vonatkozó munkahelyi szabályok többnyire nem a munkavállalók döntésén múlnak. Jelenleg tízből hat embernek csak a kijelölt munkahelyéről van lehetősége dolgozni, pedig közülük sokan saját megítélésük szerint többnyire (29 százalék), vagy akár teljesen (27 százalék) el tudnák végezni a munkájukat otthonról is – derül ki a Profession.hu reprezentatív kutatásából.

Ahol nincsen home office lehetőség

Sok esetben a munka természete miatt nem is lehet távoli munkavégzésről beszélni, hiszen a mindennapi feladatok egy konkrét helyhez kötik az illetőt, többségük például olyan fizikai munkát végez (58 százalék) mint az áruszállítás, vagy a bolti értékesítés, de szellemi munkakörben is sok olyan alkalmazott van (27 százalék), akiknek minden alkalommal be kell járniuk egy adott helyre, hogy el tudják látni a feladataikat. Ez utóbbi az országos átlagnál gyakoribb az államigazgatásban (74 százalék) és az állami oktatásban dolgozók (77 százalék) körében.

Velük ellentétben azonban vannak, akiknél elvileg kivitelezhető lenne a távoli munkavégzés: 56 százalékuk legalábbis úgy gondolja, hogy részben vagy teljesen el tudná látni a munkáját otthonról is, még sincs rá lehetősége.

Ahol elérhető a home office

Ahol alapvetően számolhatnak a munkavállalók az otthoni munkavégzéssel, ott a legtöbb esetben (21 százalék) ez heti 5 munkanapra vonatkozik (amely arány tavaly óta 11 százalékot csökkent).

A home office-ból is dolgozó emberek körében a legelterjedtebb (45 százalék) megoldás az, hogy váltogatják munkavégzésük helyét: bizonyos napokon otthonról, míg másokon az erre kijelölt helyről dolgoznak (2023-ban ez 51 százalék volt). Közel ilyen gyakori (44 százalék), hogy a kollégák egy része kizárólag távolról dolgozik, míg a többiek minden nap bejárnak (2023-ban 35 százalék volt). Ebből kirajzolódik, hogy több munkaadónál is áttértek a személyekre szabott távmunka lehetőségről a cég egészét érintő, de előre kijelölt munkanapokat meghatározó hibrid rendszerre.

Milyen munkarendet szeretnének a munkavállalók?

Egy év alatt csökkent azoknak az aránya, akik a mindennapi kötelező bejárást üdvözölnék, a többség (46 százalék) pedig időszakosan rendelné el a home office és a munkahelyre való bejárás váltakozását, de vannak (14 százalék) akik arra vágynak, hogy a kollégák közül senkinek se kelljen bejárni munkavégzés miatt egy adott helyre.

„Felmértük a jelenleg home office-ban is dolgozó munkavállalók várakozásait is, akik többsége (58 százalék) arra számít, hogy a közeljövőben változatlan marad a home office-ra vonatkozó szabályozás a munkahelyén. Negyedük (26 százalék) azonban borúlátóbb, és arra készül, hogy hamarosan csökkenni fog azon munkanapok száma, amit most otthonról is ledolgozhat, míg 15 százalék optimistán áll a kérdéshez és úgy kalkulál, hogy nagyobb szabadsága lesz a munkavégzés helyszínének megválasztásában” – mondta Dencső Blanka, a Profession.hu piackutatási és üzletfejlesztési szakértője.

A munkavállalók közel harmada szeretne legalább egy-két napot, 44 százalékuk pedig inkább három-öt napot távmunkában tölteni. Velük ellentétben 27 százalék maradna a hagyományos, munkahelyen történő munkavégzésnél egész héten.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Számla nélkül adott el szoftvert, lebukott

szo jún 29 , 2024
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Pest vármegyei revizorai hamis autodiagnosztikai termékekre bukkantak. Az ellenőrök egy internetes oldal hirdetéseit elemezve választották ki azt az eladót, aki gépjármű-diagnosztikai eszközöket árult, feltételezhetően hamis árucikkeket. A revizorok a weboldalon indítottak rendelést, és a termék átadásának részleteit is egyeztették. A helyszíni vizsgálat biztosítására az […]
járműdiagnosztika

És még ez is...