Vírusriport: hamis Chrome böngésző és kéretlen reklámprogramok az élen

A szlovák it-biztonsági társaság, az ESET számítógépes vírusok toplistáját 2017 májusában a JS/Chromex.Submelius vezette jelentős fölénnyel. Ez egy olyan trójai, amely észrevétlenül rosszindulatú szoftverekkel ellátott weboldalakra irányítja át a gyanútlan felhasználó böngészőjét. Az átirányításért felelős rosszindulatú program kódja jellemzően észrevétlenül beágyazódik az adott HTML oldalakba, trójaiként pedig hamis Chrome böngésző kiegészítőként is találkozhatunk vele. A májusi toplistán összesen négy különböző adware szerepel, ezek mindegyike olyan kéretlen alkalmazás, amelyet különféle hirdetések megjelenítésére terveztek. A rosszindulatú programok kódja jellemzően észrevétlenül beágyazódik az adott HTML oldalakba. A felhasználóknak a kéretlen reklámok nem csak zavaróak, de felesleges adatforgalmat is generálnak.

A toplista tizedik helyét a HTML/Refresh foglalja el. Ez egy olyan trójai család, amelyik észrevétlenül átirányítja a felhasználó böngészőjét különféle rosszindulatú webcímekre. A kártevő jellemzően a manipulált weboldalak HTML kódjába beágyazva található. Összességében azt látjuk, hogy böngészés közben számos kártékony kód igyekszik beférkőzni a felhasználók számítógépébe, egy részük kéretlen reklámmal támad, míg más részük valódi károkozásra – például zsarolóvírus terjesztésére – alkalmas rosszindulatú weboldalakra irányítja át felhasználók böngészőjét.

Vírustoplista
1. JS/Chromex.Submelius trójai
2. JS/Adware.AztecMedia adware
3. JS/Adware.BNXAds adware
4. JS/Danger.ScriptAttachment trójai
5. Win32/Adware.ELEX trójai
6. JS/Adware.Imali adware
7. LNK/Agent.DA trójai
8. Win32/Bundpil féreg
9. LNK/Agent.DV trójai
10. HTML/Refresh trójai

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Megkezdte működését az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége

vas júl 9 , 2017
Áprilisi bejegyzését követve megkezdte működését a készpénzkímélő elektronikus fizetési (helyfüggetlen mobilfizetési) szolgáltatást nyújtó társaságok civil úton szervezett, autonóm érdekképviseleti feladatokat ellátó társadalmi, szakmai szervezete az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége (EFISZ). Kilenc alapító taggal – a Budapest Bank Zrt., a GIRO Zrt., a Magyar Posta Zrt., a Magyar Telekom Nyrt., az […]

És még ez is...