Virág: a digitális jegybankpénz garantálja a monetáris szuverenitás fenntartását

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnökeA fintech cégek előretörése idején a jegybankoknak a monetáris szuverenitás fenntartását a digitális jegybankpénz garantálhatja, amely a gazdasági növekedés egyik hajtóereje lehet – mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke egy konferencián.

A pénz digitalizációja – kulcs a 21. századhoz című előadásában a jegybanki alelnök beszélt a 2020-as évek nagy átalakulásairól, köztük a globalizációs, innovációs folyamatok felgyorsulásáról. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az elmúlt évtizedben elindult innovációs hullám kihívás elé állította nem csak a jegybankokat, de a kereskedelmi bankokat is. A fintech cégek megjelenése kiberbiztonsági és fogyasztóvédelmi kockázatok emelkedésével járt, a kriptoeszközök a világban gyorsan elterjedtek, de inkább spekulatív befektetési eszközként szolgálnak – sorolta. A nagy technológiai cégek által kibocsátott pénzügyi eszközök veszélyeztetik a jegybankok monetáris szuverenitását, ezért a központi bankok arra törekszenek, hogy digitális jegybankpénzek kibocsátásával megtartsák vezető szerepüket – mutatott rá Virág.

A digitális jegybankpénz előnyei között említette a hatékonyabb transzmissziót, amellyel a monetáris kondíciók változása gyorsabban jelenik meg a fogyasztási és beruházási döntésekben. Az előnyök közé sorolta az innovációk támogatását és a készpénzhasználat költségeinek csökkentését is. Kiemelte, a digitális jegybankpénz hatással lesz a monetáris kondíciókra, így a pénzügyi stabilitási kérdéseket is kiemelten kell figyelniük a jegybankoknak. A digitális jegybankpénz mellett magyar szempontból is több érv szól – állapította meg -, így az erősebb verseny a bankrendszerben, az innovációk támogatása, valamint a készpénzes fizetés visszaszorítása. Összességében pedig a gazdasági növekedés egyik legfontosabb hajtóereje lehet – mondta Virág.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Felmentették a német informatikai biztonsági hivatal vezetőjét

sze okt 19 , 2022
Felmentették és fegyelmi eljárás alá vonták a német szövetségi információtechnológiai biztonsági hivatal (Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik – BSI) vezetőjét. Német hírportálok jelentései szerint a szövetségi belügyminisztérium szóvivője megerősítette a Der Spiegel című hírportál értesülését, amely szerint a tárca vezetője, Nancy Faeser azonnali hatállyal felmentette tisztségéből Arne Schönbohmot és […]
Nancy Faeser Német Szövetségi Belügyminiszter

És még ez is...