Villamosenergia-piaci előrejelző rendszert fejlesztett a Századvég Gazdaságkutató

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. az IP Systems Zrt., illetve a Tigra Kft. közreműködésével olyan villamosenergia-piaci előrejelző keretrendszert fejlesztett, amellyel évekre előre akár negyedórás bontású termelési és fogyasztási előrejelzést lehet készíteni.

A gazdaságkutató közleménye szerint az energetikai stratégia egyik legfontosabb kérdése, hogy mennyi energiára lesz szükség 5-10-15 év múlva. Ehhez készült előrejelző keretrendszer, amelynek segítségével negyedórás felbontásban elemezhető egy adott időszak energiafogyasztása akár iparáganként, a távoli jövőre vonatkozóan. A távlati negyedórás keresleti modellhez egyórás felbontású kínálati modell kapcsolható, amely az egyes erőművek termelésére, a spotpiaci árra és a tartalékpiacokra tesz előrejelzést, ami jól használható erőművi kapacitás tervezéséhez is. Az online használható keretrendszer segítségével az energiakutatók új modelleket is definiálhatnak, a modellek futtatási eredményeit tetszőlegesen választott iparágakra és jövőbeni időszakokra különböző iparági és erőművi paraméterek felhasználásával elmenthetik, összehasonlíthatják. Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató energetika üzletágának vezetője a közleményben kiemelte, hogy a keretrendszer segítségével a gazdaságkutató a kormányzati döntéshozók mellett az energiaszektorba befektetni vágyó piaci szereplőknek is tud energiapiaci adatokat, előrejelzéseket szolgáltatni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Több mint kétmillió Watch GT-t szállított le a Huawei

vas júl 7 , 2019
Több mint kétmillió darabot szállított le a Huawei a Watch GT széria legutóbbi modelljeiből. A tavaly októberben bemutatott okosórák ezzel minden idők legsikeresebb hordozható okoskiegészítőjévé váltak — állítja a gyártó közleménye. Az IDC piackutató intézet legfrissebb jelentése szerint a gyártó 2019 első negyedévében 282,2 százalékos éves növekedést tudhatott magáénak az […]

Friss, ropogós