Világméretű leszámolás: a Készenléti Rendőrség is beszáll

virusMindössze három hónappal a “Leszámolás a zsarolóvírussal” projekt elindulása óta a bűnüldöző szervek további 13 országgal karöltve veszi fel a harcot a zsarolóvírusok ellen, köztük Magyarországgal is. Az együttműködés további ingyenesen elérhető dekódoló eszközöket tehet majd lehetővé, amelyeknek köszönhetően még több áldozat féltett információja szabadul fel: ezzel ott okozva károkat kiberbűnözőknek, ahol a legjobban fáj: a pénztárcájukban. A zsarolóvírusok térnyerése hatalmas kihívás az Európai Uniónak is, így a programba beszállt az Eurojust és az Európai Bizottság. A projekt 2016. július 25-én indult a Holland Nemzeti Rendőrség, az Europol, az Intel Security és a Kaspersky Lab együttműködésével, ezzel új szintre emelve az együttműködést a magánszektor és a bűnüldöző szervek között.

A működés első két hónapja alatt több mint 2500 ember sikeresen dekódolta adatait a platform főbb dekódoló eszközeinek köszönhetően (CoinVault, WildFire és Shade) anélkül, hogy a bűnözők kifizetésére sor került volna. Az akció eddig hozzávetőlegesen 1 millió dolláros bevételkiesést jelentett a bűnözőknek. Minél több együttműködés születik, annál több dekódoló eszköz készülhet és válhat elérhetővé. Jelenleg öt dekódoló program szerepel a honlapon. A portál júliusi indulása óta, a ’WildfireDecryptor’ dekódoló került hozzáadásra és két dekódoló eszköz frissült: RannohDecryptor (egy dekódolóval frissült a MarsJoke, vagy Polyglot nevű vírussal szemben) és a RakhniDecryptor (Chimera-val frissült).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Bizonytalanságok az Intelre kiszabott bírság ügyében

pén okt 21 , 2016
Új eljárás lefolytatására vissza kellene utalni a törvényszékhez az Intel mikroprocesszor-gyártó óriáscégre a versenyjogi szabályok megsértése miatt kiszabott büntetés ügyét — foglalt állást az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka. Az ügy előzménye, hogy az Európai Bizottság 2009-ben 1,06 milliárd euró megfizetésére kötelezte az amerikai chipgyártót a rivális AMD elleni szabálytalan versenyjogi […]
Intel

Friss, ropogós