Vezetési válság a Siemensnél

 

Vezetési válság alakult ki a német Siemensnél, miután a cég a múlt héten alig három hónapon belül a második profitfigyelmeztetést adta ki. Angela Merkel kancellár hétfőn jelezte: aggódik az egyik legnagyobb német vállalat válsága miatt. A Siemens “a német gazdaság zászlóshajója”, ezért fontos, hogy “nyugodtabb vizekre evezzen” – ismertette a kancellár véleményét Georg Streiter helyettes kormányszóvivő hétfői tájékoztatóján. A cég májusban, majd a múlt héten jelezte, hogy nem tudja tartani a szeptember végéig tartó üzleti évre kitűzött célokat. Két nappal később közölték, hogy a felügyelőbizottság szerdán új vezérigazgató kinevezéséről dönt. A 2007-ben kinevezett jelenlegi vezérigazgató, Peter Loescher megbízása eredetileg 2017-ig szólt. Utódja várhatóan Joe Kaeser pénzügyi igazgató lesz. Német lapok szerint Loescher szerződésének felmondása kilencmillió euróba kerülhet a cégnek.

A világszerte 370 ezer embert foglalkoztató Siemens az orvosi műszerektől a gázturbinákon keresztül a vasúti szerelvényekig a fejlett technológia szinte valamennyi területén érdekelt. A Siemens hírnevét megtépázó korrupciós botrányok során kiderült, hogy a 190 országban tevékenykedő cég számos országban lefizetett döntéshozókat állami, önkormányzati megrendelések megszerzéséért. Loescher irányítása több mint 20 százalékot veszített a piaci értékéből a társaság, pedig a vezér a megújuló energia felhasználását szolgáló berendezések vezető gyártójává kívánta formálni a céget. Az ágazat felfejlesztése nem járt eredménnyel, és elszívta a forrásokat más üzletágaktól. A napelempanel-gyártás például a kínai konkurencia és elhibázott cégfelvásárlások miatt több mint egymilliárd euró veszteséget okozott a Siemensnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Itt a legesleg ilyen-olyan áramkör

sze júl 31 , 2013
  Mindössze két mikrométer vastagságú, négyzetméterenként csupán három gramm tömegű, hajlítható, nyújtható és összenyomható elektromos áramkört fejlesztettek ki a Tokiói Egyetem és a linzi Johannes Kepler Egyetem kutatói. Az áramkör további különlegessége, hogy az bőrre is felragasztható, és elvileg emberi testbe is beültethető, így a kutatók reményei szerint a jövőben […]