Veszteséggel zárta az elmúlt évet a Kürt

Kurt-Zrt-eredmenyek-grafikonHa kismértékben is, de növelte forgalmát, ennek ellenére mégis veszteséggel zárta az elmúlt évet a KÜRT Információbiztonsági és Adatmentő Zrt. A társaság tavaly közel 130 millió forinttal növelte az árbevételét, de a 2014-es bő 50 milliós üzemi eredményét 75 millióval alulmúlva, 25 milliós veszteséggel zárt 2015-ben. A társaság 2015 végén közel egymilliárd forintért értékesítette a budaörsi székházát és tárgyi eszközei jelentős részét. Budaörsről áthelyezte a székhelyét Budapestre, és egy irodaházban bérel a jövőben irodákat. Emiatt növekedett meg az értékesített tárgyi eszköz bevétele az előző évi 1,3 millióról, több, mint egymilliárd forintra. A társaság január 30-án 14,118 millió forintért eladta a 2009.04.23.-án alapított Kürt Akadémia Kft.-t is. A cég nem esett messze az anyavállalattól, az új tulajdonos Kürti Sándor fia, Kürti Tamás, az ügyvezető igazgató a felesége, Kürti-Deák Dóra.

Sikeres üzleti évet zárt a KÜRT
Megkerestük a társaságot az eredmény kapcsán. Botyánszky Katalin gazdasági vezérigazgató-helyettes szerint sikeres üzleti évet zárt a KÜRT Zrt. Mint írja, a 2013-óta tartó pénzügyi szemléletváltás, a komoly stratégia változtatások, a portfólió-tisztítás, a tudatos K+F befektetési politika és a szigorú pénzügyi lépések következtében az elmúlt időszak legsikeresebb évét zárta a KÜRT Zrt. 2015-ben. Az árbevétele 1 317 368 eFt volt, ami 129 205 eFt-tal (10,8 százalékkal) haladta meg az előző év árbevételét. Az adózás előtti eredmény 71 630 eFt volt, ez 149 százaléka az előző évinek, ám ha az alább kifejtett rendkívüli tételek nem jelentkeznek, ez az eredmény 202 728 eFt lett volna, ami több mint ötszöröse az előző évinek.

A portfólió-tisztítás következtében a társaság 2015. 01. 30-án értékesítette a Kürt Akadémiát, de a család befolyása alatt maradt továbbra is, hiszen Kürti Tamás vásárolta meg.

A KÜRT továbbra is óriási költségeket invesztál kutatás-fejlesztésbe évről-évre. 2015-ben négy K+F projektet zárt le, 248 310 eFt nettó költséget generálva ezzel. A tényleges üzleti tevékenységből – ideértve a K+F invesztíciókat is – származó üzemi eredmény: 105 969 eFt lett volna, mely 208 százaléka az előző évinek. A beszámolóban közzétett 25 129 eFt üzemi veszteség tehát voltaképpen két egyszeri tranzakció miatt keletkezett: a székház értékesítés (-70 974 eFt), valamint a korábbi évek számviteli korrekciója miatt (-60 124 eFt).

Nem szabad elfelejteni, hogy a KÜRT mindeközben 300 millió forint körüli összegekkel finanszírozza leányvállalatait, amelyekben a jövő építésére szolgáló legkiválóbb informatikai fejlesztések készülnek. A társaság ezen változtatásokkal a likviditási mutatóját 89 százalékkal javította, a bevétel arányos jövedelme 32 százalékkal, az eszközmegtérülési mutatója 117 százalékkal javult, míg a saját tőkére vetített profit 75 százalékkal lett kedvezőbb. Mindezt úgy, hogy hosszú évek óta először fizetett a cég osztalékot a tulajdonosoknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Végre valami, amiben világelsők leszünk

csü jún 9 , 2016
A magyar rendőrséget, határrendészetet, a mentőket és tűzoltókat is kiszolgáló zártkörű mobilhálózat, az EDR a világ legmodernebb készenléti távközlési rendszere lesz rövidesen, miután a gyártó Airbus Defence and Space a kormányzati hírközlési szolgáltató Pro-M Zrt. megrendelésére elvégzi a rendszer frissítését. Az Egységes Digitális Távközlési Rendszert (EDR) az Airbus a Pro-M […]