Veszélyben a Facebook adminisztrátorok

FacebookCélzott adathalász támadásokkal próbálják a kiberbűnözők megszerezni több vállalkozás és szervezet Facebook oldalának adminisztrátori jelszavait. A potenciális áldozatok között mind kisebb, mind nagyobb, akár több tízezer követővel rendelkező oldalak is megtalálhatóak. Ha egy-egy ilyen adathalászat sikeres, akkor az adott szervezet sokat veszíthet, amely akár pénzben is sok százezer vagy milliós veszteséget jelentket. A csalás lényege, hogy egy Facebook belépési oldalnak tűnő bejelentkezési oldalra próbálja meg elcsalni a támadó az adminokat, azzal fenyegetve őket, hogy ha nem erősítik meg a fiókjukat, akkor fel fogják függeszteni a jogosultságukat. A támadás azért veszélyes, mert ha egy oldal adminisztrátor megadja az adatait, akkor rövid úton kizárásra kerülne a saját oldaláról, az oldalt pedig elárasztanák vagy további adathalász támadások vagy kéretlen reklámok. Ez pedig komoly reputációs kockázat, hasonló, mint ha feltörték volna a cég vagy szervezet weboldalát. A tekintélyen esett csorba mellett akár pénzügyi károk is okozhatók így, ha sikerül az ügyfeleket megkárosítani, vagy az ő adataikat ellopni. Az adathalászathoz kapcsolódó hamis figyelmeztetés Facebook értesítésekben érkezik az adminokhoz és „ACC Rendszergazdák” aláírással záródik. Az értesítésben láthatóak az érintett oldalak is. A szövegezés megpróbál hivatalosnak tűnni, de mind a megfogalmazás, mind az ékezetek hiánya vagy épp furcsa használata árulkodó lehet.

Óvintézkedések
– Állítsunk be a fiókunkhoz kétfaktoros hitelesítést!
– Legyünk óvatosak minden olyan üzenetnél, ahol azzal fenyegetnek, hogy letiltanak, vagy felfüggesztenek – ezzel próbálva nyomást gyakorolni a csatolt hivatkozás megnyitására!
– Mindig ellenőrizzük le, hogy milyen oldalon adjuk meg a belépési adatainkat!
– Képezzük ki a felhasználókat és az oldal adminisztrátorait a leggyakoribb fenyegetések és internetes támadások felismerésére – vegyük igénybe szakértő biztonsági cégek segítéség!
– Általában legyünk fokozottan figyelmesek, hiszen mind magánszemélyként, mind valamilyen szervezet oldal adminisztrátoraként egyre több adathalász támadásban lehetünk célpont!
– Tekintsük át az oldalunk biztonsági beállításait és győződjünk meg róla, hogy a legbiztonságosabb módon használjuk az oldalt. Ebben segítséget tud nyújtani a Facebook magyar nyelvű támogató oldala is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Kaleta-hatás: másodfokon enyhített a Debreceni Törvényszék

sze máj 26 , 2021
Egy év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt jogerősen a Debreceni Törvényszék egy férfit, aki több száz gyermekpornográf képet töltött le a számítógépére. A törvényszék a közleményében azt írta: a másodfokon eljáró bíróság ezzel enyhítette az első fokon eljáró Debreceni Járásbíróság egy év letöltendő börtönbüntetést megállapító ítéletét. A tényállás szerint a […]
rémület

Friss, ropogós