Véletlen lenne? Épp 173 publikáció született három magyar egyetem közös informatikai projektjéből

173Darabra pontosan 173 tudományos publikáció született az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) most lezárult közös informatikai projektjéből – közölte az ELTE. A szám nem lehet véletlen: a 173 ugyanis egy különleges prímszám. Például Sophie Germain-prím, azaz három egymást követő prímszám összege (53 + 59 + 61 = 173). Ráadásul kiegyensúlyozott prím. A kiegyensúlyozott prímek olyan prímszámok, amelyek előtt és után egyenlő méretű prímszámhézag található, tehát amelyek megegyeznek az őket megelőző és rákövetkező prím számtani közepével. És amikor azt hisszük, hogy ezt már nem lehet fokozni, kiderül, hogy a 173 Eisenstein-prím is. Ezt már nem boncolgatnánk, mert ehhez értenünk kellene a gyűrűelméletet, és hát minek játsszuk az agyunkat, akit érdekel nézzen utána!

A nagyszabású projekt célja az volt, hogy az információ- és kommunikációtechnológia, valamint a számítástudomány területén európai szinten is eredményesen működő kutatói hálózatot hozzon létre Magyarországon. A 2017 és 2020 között futó projekt több mint 950 millió forintból az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg – írja a közlemény. A kutatások a szoftverfejlesztés módszereire, a kiberbiztonságra, az informatikai rendszerekre, infokommunikációs hálózatokra, az adattudományra és a mesterséges intelligenciára terjedtek ki. A kutatásokból összesen 173, jellemzően angol nyelvű publikáció született. A projekt keretében az ELTE jól felszerelt kutatóhelyet épített ki Martonvásáron és a szombathelyi telephelyén is jelentős kutatási és oktatási kapacitást alakított ki. A projekt alapozta meg a BME Balatonfüredi Tudáscentrumának 2021-es átadását, a PPKE Információs Technológiai és Bionikai Kar pedig esztergomi kutatóközpontot alakított ki — olvasható a közleményben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Újratervezte vállalati megoldását a G DATA

ked dec 1 , 2020
A G DATA termékei mostantól jobb teljesítményt nyújtanak a fájl nélküli kártevők felismerésében, kevesebb erőforrást igényelnek és megújult a kezelőfelületük is. A kártevők elleni védelemben minden apró részlet fontos, ezért a német biztonsági gyártó nem vonakodott ismét újratervezni termékeinek magját, a vírusvédelmi motort. A most bemutatott megoldásban még fontosabb szerephez […]
vírus

És még ez is...