Vegyes a roamingdíj-szabályozás fogadtatása

nathalie-vandystadtA roamingdíjakra vonatkozó szabályok módosításának tervezete szerint az uniós állampolgárok 2017 júniusától évente kilencven napig a belföldi feltételekkel megegyezően telefonálhatnak, küldhetnek sms-t és használhatják az adatkeretüket az Európai Unió területén. A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a roamingdíjak fizetése alól legfeljebb egy harminc napos egybefüggő időszakra lehet majd mentesülni, a felhasználóknak ezt követően be kell jelentkezniük az otthoni hálózatról, amennyiben el akarják kerülni a felárakat. Ez a korlátozás nem vonatkozna a határ menti ingázókra, a csak részben külföldön töltött napok ugyanis nem számítanának bele a kilencven napos keretbe. A bizottság nyilvános konzultációt folytatott az ügyben, és ennek nyomán arra tett javaslatot, hogy a szolgáltatók a korlátok túllépése után egy perc beszélgetés után legfeljebb négy centet, egy megabyte adatforgalom után 0,85 centet, sms-enként pedig egy centet számolhassanak fel.

Szakértők szerint a tervezet célja annak a megakadályozása, hogy az ügyfelek a kedvezőbb tarifák reményében ne a hazájukban működő szolgáltatók egyikénél, hanem egy másik tagállamban kössenek szerződést. Mint a bizottság közleményében írták: a “visszaélésszerű barangolás” negatív hatással lenne a hazai árakra és végső soron a fogyasztók mindegyikére. Sokan elégedetlenségüknek adtak hangot a javaslattal kapcsolatban, mondván, hogy az nem tekinthető teljes sikernek. Alexander Winterstein, a bizottság illetékes szóvivője azonban kijelentette, hogy Brüsszel igenis eleget tett az ígéreteinek. Egy másik bizottsági szóvivő, Nathalie Vandystadt pedig megjegyezte, hogy az emberek túlnyomó többsége nem tölt évente kilencven napnál többet másik uniós tagállamban, a szolgáltatóknak ráadásul nem is kötelező érvényesíteniük ezt az időbeli korlátozást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Ne engedjük, hogy a munka uralkodjon rajtunk: az otthoni munkavégzés hét aranyszabálya V.

csü szept 8 , 2016
Az otthoni munkavégzéshez sincs tökéletes recept, de ahhoz, hogy ne váljon számunkra teherré, néhány dolgot mindenképpen érdemes szem előtt tartanunk – ehhez szolgál segítségül a Leitz márkanevéről ismert amerikai Esselte IPR AB iránymutatása. Ha az irodánk csak pár lépésre van tőlünk, hajlamosak vagyunk még késő este is ránézni céges levelezésünkre. […]
munka, ipar 1.0