Végre valami, amiben Budapest nincs az élbolyban

OTP bankautomataA hazai járások között akár tízszeres különbség is lehet a tízezer főre jutó bankjegykiadó automaták számában.

A Helix Consulting tanácsadó a közleményében emlékeztetett arra, hogy épp az egyenlőtlenségek miatt a jegybank a lakossági érdekeket képviselve nemrég jogszabályban kötelezte a bankokat ATM-hálózatuk sűrítésére. Az interaktív térkép szerint a bankjegykiadó automaták legsűrűbben a siófoki és a keszthelyi járásban érhetők el: előbbin 9,9, míg utóbbin 8,8 ATM jut tízezer lakosra. A másik véglet a Putnoki járás, ahol tízezer lakosra mindössze 1,1 ATM jut (az egész járásban csak két ilyen eszköz működik), de a rétsági járásban is csak 1,2 ez a szám, a csengeri járásban pedig 1,4.

Budapest értéke 7,4, a magas lakosságszám miatt a főváros nincs az élbolyban még akkor sem, ha itt üzemel a hazai bankjegyautomaták negyede, szám szerint 1225. A regionális ellátottság különbségei még akkor is nagyjából ötszörösek voltak, miután a cég levonta a főváros és a két legellátottabb járás adatait. Mint írják, egy ATM üzemeltetése akár veszteséges is lehet, ha a forgalma és a használatáért beszedett díjak nem fedezik az üzemeltetés, helybérlet, pénzszállítás, áram, internet, karbantartás költségeit. Ennek megfelelően a bankok saját érdekükben az utóbbi években racionalizálták ATM-hálózatukat, és azokat az egységeket számolták fel, amelyek üzemeltetése a leginkább gazdaságtalan volt.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Nagy a baj: Rekordalacsony a tengeri jég az Antarktiszon

csü febr 16 , 2023
Rekordalacsony szintre süllyedt az Antarktisz körüli tengeri jég felülete, a tudósok még sohasem láttak ilyen szélsőséges helyzetet – írta a The Guardian. A jég kiterjedése várhatóan még tovább csökken, mielőtt az idei nyári olvadási szezon véget ér. Az éghajlatváltozás hatása az északi sarkvidéki tengeri jég olvadásában egyértelműen kimutatható az 1979-ig […]
Antarktisz

És még ez is...