Végre mindenkinek biometrikus útlevele van Magyarországon

utlevelMa már mindenkinek, aki érvényes útlevéllel rendelkezik, biometrikus okmánya van – közölte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH). Tíz évvel ezelőtt, 2006. augusztus 29-én kezdték meg a biometrikus útlevelek kiadását. Ezekben az okmányokban tároló elem, más néven chip is található az arcképmás mint biometrikus adat és egyéb, az okmány adatoldalán található információk tárolása céljából. Az útlevelek teljes kicserélődése tíz évet vett igénybe: mára mindenkinek biometrikus útlevele van Magyarországon. Jelenleg 2 289 054 darab érvényes útlevél van, évente közel 400 ezer darabot állít ki belőle a KEKKH.

A 2006-ban bevezetett okmány több paraméterében is eltért a korábbi útlevéltől. A legszembetűnőbb változás, hogy a biometrikus útlevél fedőlapjának színe a korábbi kékről burgundi vörösre változott. Ez alól csak a diplomata útlevél kivétel, amely zöld maradt. Változott az okmányszám felépítése is: a korábbi nyolc karakter helyett ez jelenleg két betűből és hét szemjegyből áll. A fedőlapon megjelent a chip jelenlétére utaló nemzetközi jelzés és a magánútlevél esetében az „Európai Unió” felirat. A chipes útlevelek 2009. június 28. óta az útlevél birtokosának ujjnyomatát is tartalmazzák. Ezt az új adattal bővült okmányt második generációs biometrikus útlevélnek nevezzük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Oracle: a felhő-technológia kiaknázásához új döntéshozatali kultúra kell

ked szept 6 , 2016
A felhő-technológiában rejlő teljes üzleti és gazdálkodási potenciál kiaknázásához kultúraváltásra van szükség a cégek informatikai döntéshozatali folyamatában – állapítja meg az Oracle tanulmánya. A felmérés legfőbb megállapítása az volt, hogy az új technológiában rejlő üzleti lehetőségek kiaknázását leginkább az akadályozza, hogy az informatikai beruházásokról és az informatikai feladatok finanszírozásáról hozott […]
ZX-81

És még ez is...