Végre megállapodott Magyarország és az USA

2018. október 25-én aláírták az országonkénti jelentések Country-by-Country Report (CBCR) automatikus cseréjéről szóló információcsere megállapodás Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok között. Ezáltal elhárulhat a CBCR adóhatóság részére történő benyújtásával járó adminisztratív teher azon magyarországi vállalkozások számára, amelyek végső anyavállalatának adóügyi illetősége az Egyesült Államokban van, azonban ezeknek a vállalkozásoknak továbbra is ügyelniük kell az adminisztratív feladatok teljesítésére. Az adó- és egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi közigazgatási együttműködés egyes szabályairól szóló törvény (Aktv.) ugyanis két kötelezettséget, a bejelentési és adatszolgáltatási kötelezettséget írja elő a CBCR-rel összefüggésben az érintett magyarországi vállalkozások számára. A bejelentési kötelezettség keretében az üzleti év végéig értesíteni kell az adóhatóságot a megfelelő nyomtatvány elektronikus benyújtásával arról, hogy a csoporton belül mely tagvállalat készíti el a CBCR-t és nyújtja majd be azt a helyi adóhatósághoz. Az adatszolgáltatási kötelezettség pedig magának a riportnak a benyújtását jelenti a kapcsolódó elektronikus nyomtatványon.

Az adóhatóság köteles a honlapján nyilvánosságra hozni, hogy Magyarországnak az Európai Unión kívül mely államokkal van hatályos információcsere megállapodása, illetve esetlegesen mely államokkal áll fenn az információcserét megakadályozó rendszerhiba, utóbbi esetben is adatszolgáltatásra kötelezetté válhat a magyarországi leányvállalat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Egyre kevesebb szerencsejátékos honlapot blokkol az NMHH

csü nov 1 , 2018
Összes bejegyzésMíg 2016 szeptemberében még 319 szerencsejátékos oldalt blokkolt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) megbízásából, jelenleg “csak” 223 oldalon próbálja megakadályozni, hogy hazánkfiai és lányai elverjék keservesen megkeresett pénzüket. Mint az alább közreadott táblázatból kiderül, nem elég, hogy a bő háromszáz helyett már […]

Friss, ropogós