Végre magyar csapatarany a diákolimpián

Nikházy László, az NJSZT tehetséggondozó szakosztályának tehetséggondozójaA miskolci Földes Ferenc Gimnázium négyfős diákcsapata nyerte el az aranyérmet a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián (IIOT), amelyet Szíriában rendeztek meg – közölte a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT).

A társaság közleménye szerint május 11-én rendezték meg Szíriában az idei IIOT világversenyt, amelyen a hazai kvalifikációs Kódkupáról két továbbjutó csapat vett részt: a Földes Ferenc Gimnázium „42” elnevezésű csapata (Molnár István Ádám, Nagy Martin, Koós Andor és Szörényi Zalán András), valamint a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium „Dzsanos Buliáj” névre hallgató csapata (Czanik Pál, Juhász-Molnár Erik, Simon László Bence és Szin Attila).

Mint írták, a világversenyen tíz csapat vett részt. A feladatokat egy nemzetközi bizottság állította össze, amely idén szíriai, román, olasz és magyar delegáltakból állt. A verseny előkészületeihez jelentősen hozzájárult Magyarország, hiszen az idei versenyre kiválasztott kilenc feladat kétharmadát magyarok állították össze. Tekintettel Szíria biztonsági és geopolitikai helyzetére, a magyar diákok online vettek részt a megmérettetésben egy közös magyarországi helyszínről.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy az IIOT az NJSZT által gondozott versenyek között az egyetlen, amelynek során a versenyzők nem egyénileg, hanem csapatban együttműködve oldják meg a feladatokat, ezért a tudáson kívül olyan „soft skillekre” is szükség van, amelyek a kooperációban segítenek. Ez a nemzetközi szinten elért eredmény egyértelműen bizonyítja az informatikai tehetséggondozás jelentőségét, és azt, hogy érdemes és fontos lehetőséget biztosítani a diákoknak a fejlődésre – idézték a közleményben Nikházy Lászlót, az NJSZT tehetséggondozó szakosztályának tehetséggondozóját.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Gyermekvédelem: Az EU eljárást indított a Meta ellen

pén máj 17 , 2024
ShareTweetPinShareAz Európai Bizottság eljárást indított a Meta ellen annak megállapítására, hogy megszegte-e a DSA kiskorúak védelmére vonatkozó fejezeteit. Az uniós bizottság közleményében kiemelte: aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy mind a Facebook, mind az Instagram rendszerei, beleértve algoritmusaikat is, viselkedési függőséget válthatnak ki a gyermekeknél. Ezenkívül aggodalomra adnak okot a Meta […]
Meta - Facebook, Instagram

És még ez is...