Végre ingyenessé vált az állami ügyintézés

illetékbélyegJanuár 1-től évi másfél millió államigazgatási ügy intézése vált ingyenessé, idéntől ugyanis illetékmentesek az elsőfokú közigazgatási eljárások. Az intézkedés évi ötmilliárd forinttal csökkenti az állam bevételeit.

Az új szabályozás szerint 2021. január 1-jétől az elsőfokú közigazgatási hatósági eljárások nem esnek eljárási illetékkötelezettség alá. Az ügyintézés is gyorsabbá, és az állam oldalán is egyszerűbbé válik, hiszen az ügyintézőnek nem kell ellenőriznie az illetékfizetés megtörténtét. Az elsőfokú közigazgatási eljárások illetékmentessé válásával a cégeknek például ingyenes lesz a korábban még tízezer forintba kerülő adóügyi méltányossági kérelem. Megszűnik az általános, háromezer forintos illetékfizetési kötelezettség is. Így több igazolás is ingyenesen beszerezhető. Január 1-től már nem kell illetéket fizetni a többi között a közös háztartásban élésről, az életvitelszerű helyben lakásról, az élettársi kapcsolatról vagy a telephely alkalmasságáról szóló igazolás kiállításáért. A birtokvédelmi eljárásért, valamint a jegyzőnél tett bejelentésekért sem kell fizetni, így például a kereskedelmi tevékenység bejelentésért sem. Megszűnik több elsőfokú közigazgatási hatósági eljárásért fizetendő, speciális illetéktétel is. Azaz már nem kell eljárási illetéket fizetni az elsőfokú építésügyi és az építésfelügyeleti hatósági eljárásokért (például építési, bontási, használatbavételi engedélyezési eljárás, a használatbavétel tudomásul vétele), illetve a közigazgatási eljárásban kiállított, nem díjköteles másolatokért, kivonatokért – ismertette az államtitkár.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Egyre népszerűbb az applikációban váltott bérlet

hét jan 11 , 2021
Az elmúlt év második félévében havonta 2-2,5-szer annyi elektronikus bérletet vásároltak az utasok a MÁV applikációjában, mint 2019-ben az internetes felületen – közölte a MÁV Zrt. Az alkalmazásban váltott bérletek aránya a koronavírus-járvány idején általánosan csökkenő bérleteladások ellenére is növekedett. Ráadásul az új internetes Elvira-rendszerrel közös felhasználói fiókoknak köszönhetően megháromszorozódott, […]
bérlet

Friss, ropogós